IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Референдумът отпадна от дневния ред на правната комисия*

Депутати от опозицията поискаха да се изчака произнасянето на ВАС дали допитването има задължителен характер

15:40 | 10.01.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

С 6 гласа "за" и 11 "против" правната комисия не прие да обсъди внесено от ГЕРБ проекторешение за проведения на 6 ноември 2016 г. национален референдум. По предложение на депутати от опозицията точката отпадна от дневния ред на комисията, предаде БТА.

Припомняме, че вчера председателят на комисията Данаил Кирилов обяви, че проектът влиза в дневния ред на депутатите.

С проекторешението от ГЕРБ предлагат 43-то Народно събрание да подкрепи въвеждането на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, задължителното гласуване и намаляването на субсидията за партиите на 1 лев за действителен глас.

Днес от "Атака", "БСП лява България", ДПС и Реформаторския блок посочиха, че преди да бъде обсъдено такова проекторешение, трябва да се изчака произнасянето на Върховния административен съд (ВАС) дали референдумът има задължителен характер. Освен това според депутати от опозицията разглеждането на проекторешението е закъсняло, защото предложените срокове в него са изтекли и първо трябва да бъдат актуализирани.

Проекторешението ще бъде включено в седмичната програма на Народното събрание като точка първа утре, съобщи Данаил Кирилов (ГЕРБ). Затова според него е трябвало ресорната комисия да излезе с доклад. ПГ на ГЕРБ ще настоява за решение от пленарна зала, добави Кирилов.

Четин Казак (ДПС) отбеляза, че този проект за решение вече е закъснял, внесен е още на 14 ноември миналата година и е целял да породи ефект доста по-рано. Безпредметно е да бъде разглеждан, затова да бъде оставен на следващия парламент, който ще има достатъчен хоризонт и политическа легитимност да се занимае с този въпрос, призова той.

Явор Нотев ("Атака") посочи, че ако е необходимо да бъде гласувано такова решение, вносителите трябва да актуализират предложенията и едва тогава да се обсъжда. 

Според Филип Попов (БСП) първо трябва да се изчака решението на ВАС дали референдумът има задължителна сила.

Петър Славов (Реформаторски блок) също посочи, че при положение, че не знаем дали е задължителен, или не референдумът, няма как да се гласува такова решение. Според него е по-добре да се разгледат съответни промени в Изборния кодекс.

Данаил Кирилов обясни, че към 14 ноември са смятали, че най-краткото време, необходимо за обсъждане на изменения в Изборния кодекс за промяна на избирателната система, е приблизително четири парламентарни седмици.

„Считаме, че това и понастоящем е един възможен график. Тъй като сме извън времето, при всички положения ще направим предложения за актуален срок“, добави той. Кирилов посочи, че на сайта на ВАС е обявено, че се удължава с още десет работни дни срокът за изготвяне на заключение по делото.

Според него обаче референдумът е бил осъществен по време на 43-то НС и този парламент трябва да изрази становище по постигнатия резултат. „Да не стоим на трупчета“, призова Кирилов.

„Да прескочим произнасянето на съда означава груба интервенция в съдебната система“, коментира Явор Нотев. "Стоенето на трупчета" понякога е законово задължение, добави той.

Михаил Миков коментира, че проекторешението е в стил "дайте да дадем". Едно е да говориш за мажоритарни избори в два тура, друго е да приемеш промени, които да доведат до това, посочи той. 

Междувременно стана ясно, че в първия ден след ваканцията Народното събрание ще разгледа Проект за решение за проведения на 6 ноември 2016 г. национален референдум. Това предвижда проектопрограмата на парламента за тази седмица.

*Новината е допълнена в 16.06 ч.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още