IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформаторският блок отново поиска оставките на Искров и Мавродиев

Според Радан Кънев БНБ и КФН не са изпълнили законовите си задължения да поддържат финансова и икономическа стабилност

12:13 | 29.01.15 г. 5
Реформаторският блок отново поиска оставките на Искров и Мавродиев

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев отново настоя за оставка на шефа на БНБ Иван Искров и на председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Той призова парламентът да ги освободи от постовете, ако те сами не се откажат от тях.

Темата за оставката на Искров беше коментирана в първите дни на 43-тото Народно събрание, когото трябваше да се отпуснат 2 милиарда лева от държания бюджет, за да се покрият гарантираните влогове след фалита на КТБ, но след това въпросът не беше повдиган нито от опозицията, нито от управляващите.

Според Радан Кънев през изминалите години на криза БНБ и КФН не са изпълнили законовите си задължения да поддържат финансова и икономическа стабилност и да спомагат превръщането на спестяванията на гражданите в инвестиции в икономиката.

„Напротив, допуснаха системно изтичане на капитал от банките и от институции към банки в чужбина", заяви днес Радан Кънев от името на парламентарната група на РБ.

"Резултатът от този модел на некомпетентност, професионална безотговорност и политическа корупция беше фалитът на четвъртата банка в страната и трайно разклащане на доверието в банковата и финансовата система. Вместо да градят доверие, БНБ и КФН се превърнаха във фактори на нестабилност за финансовата система на страната“, продължи Кънев.

Според него във финансовата сфера и в дейността по финансов надзор в обществен интерес липсата на доверие е достатъчно основание за незабавно подаване на оставка, но е видно, че дори и след провала ръководителите на финансовите регулатори не са на висотата на заеманите от тях постове и възложените им отговорности.

Той беше категоричен, че след като шефовете на финансовите регулатори отказват да поемат отговорност, тя пада върху депутатите, които ги избират.

"Днес не е време да си прехвърляме вината за неудачни кадрови решения в миналото, а заедно да преодолеем последиците от тях, за да защитим интереса на българските граждани, спестители, данъкоплатци. В тази тежка криза и в това състояние, когато на южната ни граница има толкова тежко финансово разклащане, не можем повече да си позволим такъв финансов надзор. В момента ни е нужно най-доброто чрез прозрачен и качествен избор", призова Радан Кънев.

В заключение той призна, че е работил като бакалин и от опита си е научил, че когато липсват пари, те са откраднати и че когато не изриташ крадеца навреме, плащат всички.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 0
RSG
преди 9 години
Подкрепям, тоя Искров нали щеше да си подава оставката като се разреши въпроса с КТБ? Е разреши се, набълбукахме се. Айде сега оставката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
kamak61
преди 9 години
Съд-никога,къде живееш,от Марс ли падаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
forexar
преди 9 години
И съд! Престъпна небрежност и некомпетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
bgMan
преди 9 години
А някой ще се осмели ли да поиска оставките на всички масони и хомосексуалисти участващи във властта?Ченгетата взехме да ги чистим със закона за досиетата и е ОК, ама тези две други групи *** кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 2
redcretin
преди 9 години
А съд и затвор - кога?Инак - добри думи, може би едно добро начало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още