IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия увеличи на 1 млрд. евро иска си към НЕК заради отказа от АЕЦ "Белене"

Първият иск за 58 млн. евро бе свързан със забавяне на строителството, а сега са включени всички пропуснати ползи на "Атомстройекспорт"

12:14 | 11.09.12 г. 32
Русия увеличи на 1 млрд. евро иска си към НЕК заради отказа от АЕЦ "Белене"

Руската компания "Атомстройекспорт" е увеличила до 1 милиард евро иска си към "Националната електрическа компания" (НЕК) заради отказа от строителството на АЕЦ „Белене“, съобщи ИТАР-ТАСС. Делото се гледа от Международния арбитражен съд към търговската палата в Париж.

От "Атомстройекспорт" съобщиха, че увеличението на сумата по иска е обусловено от това, че проектът е прекратен предсрочно от правителството на България, изтекъл е срокът на действие на споразумението от 29 ноември 2006 г., а НЕК продължава да отказва да компенсира руската компания за понесените загуби.

Първоначалният иск на "Атомстройекспорт", отправен през юли 2011 г., беше за обезщетение от 58 млн. евро, като мотивът беше свързан със забавянето на строителството.

В сегашната жалба са включени пропуснатите ползи по всички дейности, изпълнени досега от руската компания като стойност на оборудването с продължителен цикъл за неговото изработване, загубите и др.

От руската компания поясниха, че „тъй като изграждането на атомната електроцентрала на всички етапи трябва да бъде синхронизирано с доставката на необходимото оборудване, през 2008-2010 г. "Атомстройекспорт" е възложила на руски предприятия изработката на различно оборудване, включително и тежки елементи с дълъг цикъл на производство, отнемащ от 6 месеца до 3 години“.

Руските подизпълнители вече са приключили работата по изработване на корпуса и вътрешнокорпусните устройства на реактора. Пред приключване е работата по втория корпус, проведени са хидроизпитанията на корпуса на реактора и горния блок за втория енергоблок, изработени са резервоарите на системите за аварийно охлаждане на активната зона, компенсаторите на налягането, парогенераторите, шлюзите за персонала.

Готовото оборудване е прието от съвместна българо-руска комисия и до момента стои в складовете на руските предприятия поради отказа на НЕК да го приеме, се посочва в иска на руската компания.

Посочва се още, че "Атомстройекспорт" е обезпечил поръчките за оборудването с продължителен цикъл на изработване за сметка не само на аванса, получен от НЕК, но и с кредити.

„Извън тези разходи по искане на Агенцията за ядрено регулиране на България и след аварията в АЕЦ „Фукушима“, бяха разработени стрес тестове за проекта, съгласно нормите на МААЕ. Те бяха разгледани от експерти на МААЕ и получиха положителна оценка за безопасност“, се посочва още в мотивите.

В течение на 2008-2010 г. ЗАО "Атомстройекспорт" проведе всички необходими инженерно-геологични проучвания и изкопни работи непосредствено на площадката за изграждане на АЕЦ "Белене" и създаде необходимата инженерна и битова инфраструктура, като напълно подготви площадката за започване на работата по изграждането на двата енергоблока на АЕЦ "Белене".

През юли 2011 г. "Атомстройекспорт" внесе в Международния арбитражен съд в Париж иск срещу НЕК за обезщетение от 58 млн. евро. През октомври 2011 г. НЕК от своя страна внесе иск срещу руската компания "Атомстройекспорт" в арбитражния съд в Женева.

Предмет на българския иск са над 61 млн. евро, дължими от "Атомстройекспорт" към НЕК по рамковия договор от 28 ноември 2007 г.

На въпрос на Investor.bg за позицията на българската страна по новия иск, от НЕК отговориха, че юристите на компанията все още се запознават с документите. Очаква се до края на седмицата да се излезе с аргументирано становище.

Още новини от Свят четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Всичко е театър! Номера е просто НЕК да мине в руски ръце. Операцията е шменти капели :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
Никакъв АЕЦ, искам държавата да облекчи и стимулира хората да си инсталират сами соларни панели и вятърни мелници.Така само няма да има кой да хрантутим. Иначе тоя спор е само кой да *** повече, наште или ваште.Аз съм безпартиен, да се даде власт на гражданина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 11 години
Хохо...! Проблемът ти е никакъв, приятел! За министърчето Делянчо никакъв проблем не ще да бъде да ни откачи от доставките на руски нефт и газ! Не е рекъл, не е доказал, че ни е много по-изгодно без руски газ и нефт и да ни докара американски! А и всеки момент ще бликне в нашето море - Боко рече - кеф ти нефт, кеф ти газ!Аз обаче не се включих пак, за да се дрънкам с постове с политически, гинекологчен и откровено двуизмерен характер. Мен ме интересува, ако някой е гледал видеото от линка в предишния ми пост, как ще опровергае прогнозата на премиера за ситуацията в родната ни енергетика към 2020 г. без Белене и Козлодуй?И как ще изглежда картинката по този проблем, който дискутирахме преди ден-два:http://***.investor.bg/***-i-analizi/339/a/rystyt-na-iznosa-za-iuli-se-svi-do-1-vypreki-silniia-eksport-na-pshenica,139850/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Ако е истина кой ще ни защитава в арбитражния няма страшно.По-лошото е, че след това от яд ще ни го изкарат с цените на газа и нефта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 0
GunMan
преди 11 години
Ако ще ровим в архивите за тия преди него можем да извадим доста повече, най-много има за тези дето се събират на Бузлуджа. Така че да се концентрираме върху ставащото, защото последствията от него ще останат доста след нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 11 години
на теб как ти го предадоха социализма - по наследство или по полов път ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 4
LuckyYou
преди 11 години
Много интересно наистина. То не е само за това обаче, ако се поровиш из архивите можеш много такива неща да намериш дето ги е говорил, а после друго прави. Спомням си един предизборен лозунг от преди 4 години. Щял да създаде специален данък за хората с ултра високи доходи. Нещо да се направи? Не. Само прах в очите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 11 години
Така и никой не разбра дали е изгоден или неизгоден проектът "Белене", ако се реализира! Обективната оценка на скъпоплатените консултанти от HSBC не видя бял свят и се превърна в най-пазената държавна тайна! Злите езици говорят, че министърчето Трайков плати с поста си именно заради неочаквано силните аргументи в полза на проекта в предварителния доклад на британците.Единствените оценки, с които се работи в публичното птространство се разпространяват от правителството и изобщо за мен не са критерий за обектовност и достоверност!Тук обаче има нещо, което трябва да се разчопли, за да се разбере за какво става дума. Защо нашият словоохотлив премиер завъртя позицията си за Белене буквално за една нощ и започна да сипе жупел по проекта буквално дни след ето тази си, очевидно добре подготвена и обмислена публична изява:http://***.youtube.com/watch?v=QSE2grkfYOk&feature=youtu.beЗвучи много убедително, нали? А после изведнъж - "Гьол"! Да не се окаже, че тук е по-близо до истината..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 0
KostadinovK
преди 11 години
Говорих с един познат социалист и му казвам:"Руснаците държат газта и нефта, ако ни построят и Белене направо да ставаме Руска република."И той ми отговаря: "Какво лошо има?"Без коментар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 3
Vesko94
преди 11 години
Дами и господа, отново ставаме арена на игричките на големите играчи. Сигурен съм, че ако нашите скъпи политици водеха малко по-национална политика, нещата щяха да са по-различни. В момент, когато всичко погледи се обръщат на изток, нашите се сетиха да гледат само на запад. А сигурен съм, ще се съгласите- бъдещето, в по-голямата си част, принадлежи на Изтока. Конкретно по темата: Нормално е Русия да иска. Все пак тя си преследва интересите в региона. Чудя се, каква ли щеше да е цената на АЕЦ "Белене", ако не изпълнявахме само интересите на западни държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още