IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия увеличи на 1 млрд. евро иска си към НЕК заради отказа от АЕЦ "Белене"

Първият иск за 58 млн. евро бе свързан със забавяне на строителството, а сега са включени всички пропуснати ползи на "Атомстройекспорт"

12:14 | 11.09.12 г. 32
Русия увеличи на 1 млрд. евро иска си към НЕК заради отказа от АЕЦ "Белене"

Руската компания "Атомстройекспорт" е увеличила до 1 милиард евро иска си към "Националната електрическа компания" (НЕК) заради отказа от строителството на АЕЦ „Белене“, съобщи ИТАР-ТАСС. Делото се гледа от Международния арбитражен съд към търговската палата в Париж.

От "Атомстройекспорт" съобщиха, че увеличението на сумата по иска е обусловено от това, че проектът е прекратен предсрочно от правителството на България, изтекъл е срокът на действие на споразумението от 29 ноември 2006 г., а НЕК продължава да отказва да компенсира руската компания за понесените загуби.

Първоначалният иск на "Атомстройекспорт", отправен през юли 2011 г., беше за обезщетение от 58 млн. евро, като мотивът беше свързан със забавянето на строителството.

В сегашната жалба са включени пропуснатите ползи по всички дейности, изпълнени досега от руската компания като стойност на оборудването с продължителен цикъл за неговото изработване, загубите и др.

От руската компания поясниха, че „тъй като изграждането на атомната електроцентрала на всички етапи трябва да бъде синхронизирано с доставката на необходимото оборудване, през 2008-2010 г. "Атомстройекспорт" е възложила на руски предприятия изработката на различно оборудване, включително и тежки елементи с дълъг цикъл на производство, отнемащ от 6 месеца до 3 години“.

Руските подизпълнители вече са приключили работата по изработване на корпуса и вътрешнокорпусните устройства на реактора. Пред приключване е работата по втория корпус, проведени са хидроизпитанията на корпуса на реактора и горния блок за втория енергоблок, изработени са резервоарите на системите за аварийно охлаждане на активната зона, компенсаторите на налягането, парогенераторите, шлюзите за персонала.

Готовото оборудване е прието от съвместна българо-руска комисия и до момента стои в складовете на руските предприятия поради отказа на НЕК да го приеме, се посочва в иска на руската компания.

Посочва се още, че "Атомстройекспорт" е обезпечил поръчките за оборудването с продължителен цикъл на изработване за сметка не само на аванса, получен от НЕК, но и с кредити.

„Извън тези разходи по искане на Агенцията за ядрено регулиране на България и след аварията в АЕЦ „Фукушима“, бяха разработени стрес тестове за проекта, съгласно нормите на МААЕ. Те бяха разгледани от експерти на МААЕ и получиха положителна оценка за безопасност“, се посочва още в мотивите.

В течение на 2008-2010 г. ЗАО "Атомстройекспорт" проведе всички необходими инженерно-геологични проучвания и изкопни работи непосредствено на площадката за изграждане на АЕЦ "Белене" и създаде необходимата инженерна и битова инфраструктура, като напълно подготви площадката за започване на работата по изграждането на двата енергоблока на АЕЦ "Белене".

През юли 2011 г. "Атомстройекспорт" внесе в Международния арбитражен съд в Париж иск срещу НЕК за обезщетение от 58 млн. евро. През октомври 2011 г. НЕК от своя страна внесе иск срещу руската компания "Атомстройекспорт" в арбитражния съд в Женева.

Предмет на българския иск са над 61 млн. евро, дължими от "Атомстройекспорт" към НЕК по рамковия договор от 28 ноември 2007 г.

На въпрос на Investor.bg за позицията на българската страна по новия иск, от НЕК отговориха, че юристите на компанията все още се запознават с документите. Очаква се до края на седмицата да се излезе с аргументирано становище.

Още новини от Свят четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 2
nikolait
преди 11 години
нали Сергей Станишев каза, че държавата нищо не е подписвала и гарантирала. Всичко се прави от НЕК. Така че не виждам защо България трябва да плаща за лошите сделки на НЕК, а и това не е ли държавна помощ?! ТАка че Русия да си търси неустойките от НЕК(която така или иначе е пред фалит)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Просто понякога много ме изнервят тея платени мижитурки затова. И най-вече как го каза едва ли не да ни успокой, че да не са притесняваме "ша ва опрайм"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
GunMan
преди 11 години
Макар да подкрепям позицията ти, тонът е далеч от нормалния и тежи повече в грешната посока на изказването ти - но ти си преценяваш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
GunMan
преди 11 години
Поръчвали са, защото не са очаквали, че така лесно ще им издърпат килимчето... затова. Дори още живеят с надеждата (а току виж им се получило), че ще се върнат на бял кон след по-малко от година и ще "оправят" нещата - ще "спасят" народа си от неустойката... като построят централата. А непрекъснато обедняващият българин ще се радва и ще живее с идеята, че токут ще се върне на цената от татово време... Да ама не. Защо да плащам за централа, която ще произвежда по-скъп ток, който отново аз ще трябва да купувам. Нещо ми се губи логиката... И след 10-15 години, като реши новият "голям брат", че трябва да се разделим с ядрената енергетика, следвайки светлия пример на немците, какво ще стане - ще ми върнат ли парите. Надявам се от друга страна, че сегашните управници не го спряха докато не се получи доклада, който показва колко не на сметка е централата и който би имал тежест в съда. Не е изключено мотивите за мотаенето обаче да са съвсем различни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
naso_fr
преди 11 години
Грешиш, колега. Българския АЕЦ щеше да е направен с много преразход и злоупотреби. Всички работещи в БГ го разбраха. Виж *** и пенсии ще гласуват за референдум, кво друго им остава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 12
LuckyYou
преди 11 години
Ще има референдум, не се притеснявайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Точно в това е въпроса, че договори няма.По тази причина и претенциите без реална поръчка от НЕК няма да бъдат удовлетворени. Друг въпрос за серГей е, защо са поръчвали, без да знаят цената и без да има договори. А въпроса към ББ е защо не спря проекта 2009 преди да са направени един куп разходи по него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
data
преди 11 години
Много ми е интересно /чисто професионално / - след като няма договор : на какво основание си търсят неустойките ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 17
LuckyYou
преди 11 години
И вместо да платят 4-5 милиарда евро и да построят централата за 2-3 години, защото както личи тя вече е била почти готова, да имат централа, която да произвежда електричество, те решиха да плащат 1 милиард евро неустойки. Защото руснаците не са благотворително дружество. Има си договори, ако не ги изпълняват плащат неустойки. Ама тука американците играят много лошо, ББ им е чудесен лакей. А сметката я плащаме всички ние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още