IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия увеличи на 1 млрд. евро иска си към НЕК заради отказа от АЕЦ "Белене"

Първият иск за 58 млн. евро бе свързан със забавяне на строителството, а сега са включени всички пропуснати ползи на "Атомстройекспорт"

12:14 | 11.09.12 г. 32
Русия увеличи на 1 млрд. евро иска си към НЕК заради отказа от АЕЦ "Белене"

Руската компания "Атомстройекспорт" е увеличила до 1 милиард евро иска си към "Националната електрическа компания" (НЕК) заради отказа от строителството на АЕЦ „Белене“, съобщи ИТАР-ТАСС. Делото се гледа от Международния арбитражен съд към търговската палата в Париж.

От "Атомстройекспорт" съобщиха, че увеличението на сумата по иска е обусловено от това, че проектът е прекратен предсрочно от правителството на България, изтекъл е срокът на действие на споразумението от 29 ноември 2006 г., а НЕК продължава да отказва да компенсира руската компания за понесените загуби.

Първоначалният иск на "Атомстройекспорт", отправен през юли 2011 г., беше за обезщетение от 58 млн. евро, като мотивът беше свързан със забавянето на строителството.

В сегашната жалба са включени пропуснатите ползи по всички дейности, изпълнени досега от руската компания като стойност на оборудването с продължителен цикъл за неговото изработване, загубите и др.

От руската компания поясниха, че „тъй като изграждането на атомната електроцентрала на всички етапи трябва да бъде синхронизирано с доставката на необходимото оборудване, през 2008-2010 г. "Атомстройекспорт" е възложила на руски предприятия изработката на различно оборудване, включително и тежки елементи с дълъг цикъл на производство, отнемащ от 6 месеца до 3 години“.

Руските подизпълнители вече са приключили работата по изработване на корпуса и вътрешнокорпусните устройства на реактора. Пред приключване е работата по втория корпус, проведени са хидроизпитанията на корпуса на реактора и горния блок за втория енергоблок, изработени са резервоарите на системите за аварийно охлаждане на активната зона, компенсаторите на налягането, парогенераторите, шлюзите за персонала.

Готовото оборудване е прието от съвместна българо-руска комисия и до момента стои в складовете на руските предприятия поради отказа на НЕК да го приеме, се посочва в иска на руската компания.

Посочва се още, че "Атомстройекспорт" е обезпечил поръчките за оборудването с продължителен цикъл на изработване за сметка не само на аванса, получен от НЕК, но и с кредити.

„Извън тези разходи по искане на Агенцията за ядрено регулиране на България и след аварията в АЕЦ „Фукушима“, бяха разработени стрес тестове за проекта, съгласно нормите на МААЕ. Те бяха разгледани от експерти на МААЕ и получиха положителна оценка за безопасност“, се посочва още в мотивите.

В течение на 2008-2010 г. ЗАО "Атомстройекспорт" проведе всички необходими инженерно-геологични проучвания и изкопни работи непосредствено на площадката за изграждане на АЕЦ "Белене" и създаде необходимата инженерна и битова инфраструктура, като напълно подготви площадката за започване на работата по изграждането на двата енергоблока на АЕЦ "Белене".

През юли 2011 г. "Атомстройекспорт" внесе в Международния арбитражен съд в Париж иск срещу НЕК за обезщетение от 58 млн. евро. През октомври 2011 г. НЕК от своя страна внесе иск срещу руската компания "Атомстройекспорт" в арбитражния съд в Женева.

Предмет на българския иск са над 61 млн. евро, дължими от "Атомстройекспорт" към НЕК по рамковия договор от 28 ноември 2007 г.

На въпрос на Investor.bg за позицията на българската страна по новия иск, от НЕК отговориха, че юристите на компанията все още се запознават с документите. Очаква се до края на седмицата да се излезе с аргументирано становище.

Още новини от Свят четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 3 rate down comment 0
kazarov
преди 11 години
Това е съдебен спор между две търговски дружества ! Русия , като държава , ако руското дружество осъди НЕК , ще вземат от България , само едно ГОЛЯМО НИЩО! Спокойно - само "плашат гаргите" .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Добре де, защо тръбим всички, че сме най-бедната държава?? Хем сме най бедната хем успяваме да платим всички сметки. Кой ми говори за ниска производителност? Искам този човек да млъкне. Производителността, а явно и събираемостта на данъците е доста висока, щом държавата може да харчи пари за:1. Тотално неизгодни сделки по енергийното обезпечаване;2. Уникално провалени спортни клубове и организиране на национални спортни първенства, които никой не гледа;3. уникално раздута администрация, която освен всичките пари от данъци поглъща долу горе 2х по толкова от рушвети. 4. безполезна армия (който е ходил в казарма знае за какво говоря)5. има и още...Ета другари и другарки къде потъват "малкото" ни пари.Каквата и производителност да постигне бизнеса, административната част на държавата просто го задушава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Затова ситуацията е доста "патова".От една страна трябва да си много голям *** за да предадеш толкова арогантно народа си на чужди политически и финансови интереси, а от друга имаш 2 реактора, които така или иначе ще трябва да си ги платиш.Някакъв плах опит беше варианта да се платят реакторите и да се монтират на площадките в Козлодуй но ще отнеме време а съвсем очевидно е, че Русия не иска това а иска само и единствено да спаси проекта за АЕЦ Белене точно в този му вид, в който е направен.Що ли? Да не би да се натискат да ни подаряват някакви печалби, евтин реактор и евтин ток за народа ни само заради участието ни в новосформирания славянски батальон към руската армия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Проекта АЕЦ Белене е спрян заради задължително набутаните посредници. Има няколко тайни клаузи, които никой няма право да разгласява, защото ако ги разгласи, ще наруши търговското право и руската страна ще му разкатае фамилията.Както А. Петров се беше настанил на входа и изхода на Кремиковци и източваше държавно предприятие, така и руснаците задължително ни набутват с тайни клаузи обичайните посредници чрез които ни задължават да плащаме най-високите цени в Европа за енергоносители.Същото ще е с ядреното гориво, ОЯГ и с произведение ток, а лихвите ще ги плащаме от бюджета. Имаше някакви разчети че с помощта на тези тайни клаузи Русия може да направи така, че проекта АЕЦ Белене да се изплаща цели 40-60 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
GunMan
преди 11 години
По-добре е, мен ако питаш, да спечелим едно евентуално дело, отколкото да загубим и да се окаже, че не си съвсем прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 0
aldy
преди 11 години
"...И вместо да платят 4-5 милиарда евро и да построят централата за 2-3 години, защото както личи тя вече е била почти готова, да имат централа, която да произвежда електричество, те решиха да плащат 1 милиард евро неустойки..."Да бе, да. Тия работи само в главите на "калинките" стават така. Първоначалната цена е 6.5 млрд евро. Стигна се до 10-12 млрд., това е 20-24 млрд. български левчета. А в Китай същата централа, след разстрела на двама министри, стана изведнъж 2.5 млрд. долара. А тука ще трябва да се изтрепе цяло правителство, ако не и две... Разсипията е очевидна. Прибрани са колосални комисиони. А руснаците на свой терен отчитат завишения на цени от 3 до 7 пъти над нормалните - пример Нововоронежката АЕЦ. Защо и тук да не може? При тия продажници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
marketleverage
преди 11 години
Не очаквах да го видвя тук, това че притежаваш акции не значи че ще плащаш неустоики при акционерните дружества отговорността също е ограничена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
promanbg
преди 11 години
Само да вметна относно кой ще плаща неустойката, АКО руснаците спечелят делото.Цитат от сайта на НЕК: "Националната електрическа компания ЕАД (НЕК ЕАД) е еднолично акционерно дружество със седалище в гр. София. Собственик на капитала на НЕК ЕАД е Български енергиен холдинг ЕАД."От тук отиваме към Българския енергиен холдинг. Пак цитат, този път от сайта на холдинга:"БЕХ ЕАД е акционерно дружество със 100 % държавно участие."100 % ДЪРЖАВНО УЧАСТИЕ.За да не ме обвините, аз съм твърдо против БСП и Станишката и за АЕЦ Белене не знам дали е по-добре да се строи или не. Но преди да имате позиция, научете са да мислите поне елементарно и попрочитайте едно-друго из нета :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
TGV
преди 11 години
Доколкото знам НЕК все още е държавна компания и няма разлика дали ще се говори за държавата или НЕК. Само да не стане така, че трябва да прехвърлим НЕК на Русия, заради лошите сделки (ако има такива) за АЕЦ и липсата на пари за плащане на неустойки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
GunMan
преди 11 години
Сега е моментът да прехвърлят НЕК на някой *** във видинско и да ги видим какво ще получат Атомстрой... (шегувам се, разбира се).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още