IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атомстройекспорт не оттегля иска си за 58 млн. евро компенсации за АЕЦ Белене

Това означава, че от българска страна ще бъде подаден насрещен иск за 61 млн. евро

18:03 | 01.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Изпълнителят на строителството на АЕЦ Белене, руската държавна компания „Атомстройекспорт“, няма да оттегли иска си към българската Национална електрическа компания (НЕК) в размер на 58 млн. евро, съобщи Интерфакс, цитирайки информация от руската компания, която е част от структурата на "Росатом".

Преди дни стана ясно, че „Атомстройекспорт“ е подал иск в Международния арбитражен съд в Париж на стойност 58 млн. евро заради забавяне плащанията за извършени строителни работи по АЕЦ Белене. 

НEK на свой ред веднага обяви, че ще бъде подаден насрещен иск в международния съд на стойност от 61 млн. евро за изкупено, но неплатено старо оборудване на площадката на бъдещата атомна централа. 

Относно изказването на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, че НЕК ще изчака до понеделник (днес) оттеглянето на иска от руска страна – като в противен случай ще бъде подаден споменатия иск от НЕК, от „Атомстройекспорт“ коментират, че „това ултимативно заявление на министъра не предизвиква нищо друго, освен недоумение“. Според съобщението на "Атомстройекспорт", цитирано и от РИА Новости, проектът "Белене" е важен за компанията "и подадения иск в международния арбитраж в Париж няма да бъде последен".

От руската медия напомнят, че до 1-и юли е трябвало да бъде подписано окончателното споразумение за строителството на АЕЦ Белене, но по искане на българската страна срокът за това е удължен с още три месеца, т.е. до края на септември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
B.Georgiev
преди 12 години
Готови сме за поредния Epic Fail.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още