IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на другите разходи за труд продължава да се забавя в края на 2015 г.

Най-силно повишение на възнагражденията е отчетено в административните дейности, а най-слабо - в хотелиерството и ресторантьорството

11:58 | 21.03.16 г.
Ръстът на другите разходи за труд продължава да се забавя в края на 2015 г.

И през четвъртото тримесечие на миналата година се затвърждава тенденцията за забавяне на ръста на другите разходи за труд (осигурителни вноски, обезщетения, болнични, отпуски и т.н.) и изпреварващ ръст на възнагражденията, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Това води и до цялостно забавяне на ръста на разходите за труд, сочат още данните.

През последните три месеца на миналата година общите разходи за труд на работодателите се увеличават с 5,8%. Ръстът на разходите за възнаграждения достига 5,9%, а на другите разходи – 5,2%.

За сравнение, през предходното тримесечие общите разходи за труд отчетоха ръст от 7,4% (7,6% за възнаграждения и 7,1% други разходи), а година по-рано – 5,2% (5,1% за възнаграждения и 5,6% други разходи).

Забавяне на ръста на другите разходи за труд на работодателите се наблюдава от началото на 2015 г. Най-отчетлив е обаче този процес в сектора на услугите. В индустрията тенденцията има по-скоро сезонен характер – забавяне на другите разходи през последното и първото тримесечие и постепенен ръст през второто и третото.

Най-висок ръст на разходите за труд през последните три месеца на миналата година е регистриран в административните дейности – над 14 на сто, както и в строителството и операциите с недвижими имоти – с по 11% предвид и силния подем на сектора на имотите като цяло.

Най-нисък ръст на общите разходи за труд е регистриран в икономическите сектори „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване” - с 2,3%, и „Транспорт, складиране и пощи” - с 2,5%.

Намаление с 0,6% на общите разходи за труд е регистрирано в икономически сектор „Хотелиерство и ресторантьорство”.

По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 0,1% за „Хотелиерство и ресторантьорство” до 14,8% за „Административни и спомагателни дейности”, сочат още данните на НСИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още