IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има възраст за пенсиониране в силовите ведомства, потвърди Калфин

Ако нещо в системата не се промени, българите ще получават по-мизерни пенсии, защити предложенията си вицепремиерът

10:45 | 02.04.15 г. 3
Ще има възраст за пенсиониране в силовите ведомства, потвърди Калфин

В сектор "Сигурност" предстоят две големи промени по отношение на пенсионирането на служителите - ще се въведе минимална възраст за пенсиониране и ще се направи разграничение каква работа се върши от тях. Ще бъде разделена административната дейност на чиновниците от работата на тези, която предполага риск и е свързана с тежки условия. Това каза пред „Нова телевизия“ вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Ще бъде затегнат и режимът по отпускане на инвалидни пенсии, увери министърът. Той поясни, че в момента се доуточняват мерките с Министерството на здравеопазването, но скоро ще бъдат обявени. Калфин каза, че за миналата година над 50% от пенсиите в страната са били инвалидни, или всяка втора пенсия.

„В последните години има силно нарастване на инвалидните пенсии. Те достигат своя пик, когато има висока безработица и спаднат доходите“, посочи Калфин.

Не е нормално да се злоупотребява с тази система, посочи той. Като допълни, че предстоят промени в експертизата на работоспособността, той обясни, че лекарската комисия за ТЕЛК-овете трябва не просто да издава епикриза, но и да отбеляза какво могат да работят инвалидизираните хора, за да бъдат пълноценни. От там нататък ще се поеме от агенцията по социално подпомагане, по заетостта.

Относно предложението за увеличаването на пенсионната вноска и възрастта за пенсиониране Калфин поясни, че мъжете, родени през 1964 г., и жените, родени през 1972 година, ще са първите, които ще се пенсионират на 65-годишна възраст, ако предложенията на Министерството на труда за промени в пенсионната система бъдат приети от Народното събрание. Това ще се случи съответно през 2029-та и 2037-ма година.

"НОИ е един обикновен бюджет, който си има приходи и разходи. Голяма част от приходите идват от държавата, а това, което внасят работещите, е изключително малко". Той предупреди, че предвид демографските перспективи, пред които е изправена страната ни, ако нещо в системата не се промени, българите ще получават по-мизерни пенсии.

Ще направим социалните програми така, че работодателите да имат стимул да ги наемат и да завършат трудовия си път, работейки, а не да се търси начин за пенсионирането им. Ще се разработят нови програми за стимулиране на работодатели, които да наемат хора над 55-годишна възраст. Сега действащите програми за наемане на такива хора са неефективни, каза вицепремиерът.

Калфин припомни, че въпросът за доходите на хората над 55 години не трябва да се решава чрез пенсионната система, а чрез социалната. Изтъкна и това, че те притежават важни качества, каквито липсват на младите работници - имат опит, мотивация и трудови навици.

Във връзка с обвиненията, че много хора цял живот не работят и получават социални помощи, а после се пенсионират и взимат пенсия, Калфин уточни: "Тези, които нямат стаж, в случай че нямат увреждания, в момента може да се пенсионират чак на 70 години, и то с пенсия, която е много ниска".

Той бе категоричен, че е несправедливо да се намалява отпускът по майчинство след третото дете.

За "децата, които раждат деца", бе категоричен, че с новия закон за семейни помощи бабата няма да получава детски за непълнолетната майка, а ако майката ходи на училище, тя ще получи допълнителен стимул.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
antonio1234
преди 9 години
По фамилията ще го познаете!! Сухар е тоя,само празни приказки и никакви действия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Боян
преди 9 години
Браво, това трябва да е истинската тема за разговори, че възрастта ще се качва за трета категория не е никаква реформа, но тука вече наистина ще се спестят много пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Та както казак онзи ден, преминаваме в говорене за покачване пенсионната възраст в силовите ведомства. Сега ще чакаме да почнат протестите в тези ведомства и пак нищо няма да стане.Аз не знам на колко години е този министър, обаче като мине на 55, да отиде на някой строеж да поработи, че да се увери как работодателите ще се стимулират да наемат дърти да бачкат, щото имат опит. Това не важи само за строителството. Като почнат да се обаждат разни артрити, хернии, очите като вземат да не виждат - никой няма да те вземе на работа. Ама това като си търкал кожените столове цял живот няма как да го знаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още