IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите пак се оттеглиха от тристранния съвет

Причината за този ход са едностранните решения на правителството за реформата в пенсионната реформа

17:34 | 02.12.11 г. 1
Синдикатите пак се оттеглиха от тристранния съвет

КНСБ се оттегля от Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщиха от синдикалната организация след днешното заседание на координационния съвет на конфедерацията.

Основната причина за повторното оттегляне синдикалистите обясняват с липсата на диалог и потъпкването на  националното споразумение, постигнато преди два дни след тежки преговори с правителството, и пренебрегването на предлаганите от профсъюза балансирани мерки за реформа и стабилизиране на пенсионната система, пише в съобщението.

„Отговорността за едностранно приетите решения, включително и за вдигането на възрастта за пенсиониране, е изцяло на парламентарното мнозинство и правителството, а не на синдикатите и наемния труд в България“,  категорични са от синдиката. 

От КНСБ посочват още, че са изпратили на министър-председателя Бойко Борисов, на министър Тотю Младенов и на социалните партньори пакета с предложения за стабилизиране на приходите в осигурителната система и подобряване на контрола по разходите.

Вчера и от КТ "Подкрепа" обявиха, че няма да участват в пазарлъци с управляващите.

Според председателя на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев след оттеглянето на синдикатите заседанията на тристранния съвет не биха имали легитимост.

Миналата седмица двата синдиката за първи път отказаха да участват в тристранната среща с мотива, че кабинетът се отказва от приетата миналата година пенсионна реформа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
donmuftacho
преди 12 години
Всеки протестира, всеки "вика" дай !, не чух обаче никой от тях да излезе с предложение "аджаба" откъде ? истината е, че и на мен не ми харесва това положение, но за момента това е най-доброто а и нямаме избор, политиката в последните 20 години ни доведе до тук, къде бяха, къде спаха ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още