IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софийският завод за третиране на отпадъци ще е готов през есента

Очаква се произвежданото там гориво да понижи цената на топлинната енергия

16:36 | 27.01.15 г.
Софийският завод за третиране на отпадъци ще е готов през есента

Заводът за механично-биологично третиране на отпадъци ще е готов през есента на тази година, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Заедно с премиера Бойко Борисов и министрите Томислав Дончев и Ивелина Василева тя провери строителството на завода, предаде БТА.

Съоръжението се намира в местността Садината край село Яна до депото за неопасни отпадъци. Там ще се преработват битовите отпадъци на София (без разделно събраните зелени отпадъци).

Кметът припомни днес, че договорът за проектиране и строителство на завода е сключен на 21 декември 2013 г. и е на стойност 213 млн. лв. Годишният капацитет на бъдещия завод е преработката на 410 хиляди тона отпадъци.

Заводът се състои от пет сгради: приемна, за механично сепариране, за биологично сушене, за производство на RDF гориво (което ще се изгаря на площадката на ТЕЦ „София“ за производство на електрическа и топлинна енергия - бел. ред.) и за товарене и съхранение на горивото.

Над 84% от финансирането на завода е безвъзмездно и е осигурено по оперативна програма "Околна среда". Държавата и общината съфинансират строежа със заем от Европейската инвестиционна банка.

Целта на Столичната община, по думите на Фандъкова, е максимално да се увеличи оползотворяването на отпадъци за сметка на количествата за депониране. Част от целия проект е и разделното събиране на отпадъци. През 2014 г. в кварталите "Овча купел" и "Кремиковци" разделно са събрани 219 тона отпадъци.

Във вече работещите компостиращи инсталации, които също като завода са част от интегрираната система за отпадъците на столицата, миналата година са преработени 5 хил. тона хранителни и 10 хил. тона зелени отпадъци, произведени са 628 мегавата електроенергия. 200 тона компост са предоставени на селското стопанство. Приходът на Столичната община е 160 хиляди лева, посочи Фандъкова.

По време на проверката премиерът Бойко Борисов заяви, че заводът край с. Яна ще понижи цената на топлоенергията, информира Dnes.bg.

„Специално дойдох да видя завода, защото имаме много история с него. Такива конспиративни мероприятия бяха правени за този завод, така бяха подлъгвани софиянци, квартал по квартал, пачка след пачка, протест след протест, години наред с умисъл, за да няма завод, да има кризи и да се възползват от балиране, извозване и съхранение”, коментира Борисов, цитиран от "Фокус". Той припомни, че тези години не бива да се забравят, защото това са стотици милиони загуби за София - град.

Премиерът благодари и на министъра на околната среда и водите в кабинета „Орешарски” за това, че „тайно от предишното правителство помагаше на проекта и се криеше, за да се движи самият проект”. По думите му заводът край село Яна няма да мирише и да създава проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още