IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сотир Цацаров видя негативи и в двата проекта за антикорупционен закон

Да отпаднат негативите и да се потърсят позитивните решения, препоръча главният прокурор

17:13 | 31.08.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Има негативи и в двата законопроекта за борба с корупцията, трябва да се вземе най-доброто от тях. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров след среща с ръководството на БСП по повод техния законопроект за борба с корупцията на високо ниво, предаде БТА.

Главният прокурор каза, че от двата проекта - на Министерството на правосъдието и на БСП, трябва да отпаднат негативите и да се потърсят позитивните решения.

Основните критики на главния прокурор срещу проекта на левицата са, че агенцията "Антикорупция", която се предвижда да се създаде, трябва да разследва по-тесен кръг от лица. Освен това той е против предложението агенцията да разполага с технически потенциал за използване на СРС-та. Цацаров обаче не е против да използва СРС при работата си. Също така той препоръча разследващите правомощия на агенцията да се синхронизират с разпоредбите в НПК.

Цацаров отбеляза още, че в проекта на БСП е записано, че контролът върху дейността на агенцията ще се упражнява в съответствие с Конституцията и законите на България, което по думите му е "просто един лозунг". Той препоръча да се разпише форма на контрол като например - годишен отчет пред президента и внасяне на отчета за одобрение в Народното събрание.

Главният прокурор отказа да коментира отнетия достъп до класифицирана информация на зам.-председателя на Бюрото за контрол на СРС-та - Георги Гатев, и последвалите изказвания срещу прокуратурата, отправени от председателя на бюрото Бойко Рашков.

Той обаче каза, че наблюдаващият прокурор по случая, преди да прати сигнал към ДАНС за нарушения, извършени от Гатев, е отказал да образува наказателно производство срещу него, тъй като е счел, че престъпление по Наказателния кодекс няма.

Не мисля, че има възраждане на "Наглите", заяви главният прокурор по повод изчезването на Адриан Златков и съмненията, че става въпрос за отвличане. Златков изчезна вчера, а малко след това беше намерена колата му с лични вещи в нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Понякога се чудя, що за РЕПУБЛИКА СМЕ - ПРОКУРОРСКА ИЛИ ЦАРСКА?А може би и двете.Всъшност кой е суверена - НАРОДА ПРЕДСТАВЛЯВАН ОТ ТЕЗИ КОИТО НИ НАБУТВАТ ДА ИЗБИРАМЕ, ИЛИ ЦАЦАРОВ който е образумал стотици хиляди производства по които няма НИТО ЕДИНО ОСЪДИТЕЛНО РЕШЕНИЕ.ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО народа, ТОЙ СКОРО ЩЕ СЕ ВПИШЕ В КНИГИТЕ НА ИЗЧЕЗВАЩИТЕ ВИДОВЕ.От изгарящите лъчи на ХОРА - СЛЪНЦА на тази територия скоро ще ОСТАНАТ САМО ПЯСЪЦИ.КАКВО ДА СЕ ПРАВИ - СЪДБА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още