IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тол системата ще е готова до една година, прогнозира Борисов

По думите на премиера тол системата ще акумулира над 1,5 млрд. лева годишно, които ще отидат за рехабилитация на пътищата

17:30 | 16.09.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: АПИ</p>

Снимка: АПИ

Тол системата в България ще бъде готова до една година, заяви премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията на пътя Пловдив – Асеновград, информира Dnes.bg.

По думите на премиера благодарение на нея, ще се акумулират над 1,5 млрд. лева годишно, които ще отидат за рехабилитация на пътищата, както и за изграждането на нови трасета. Очаква се новата система да обхване 80% от пътищата у нас. Срокът на пускане на системата зависи от избора на изпълнител за нейното изграждане.

"Кандидатстват едни от най-големите фирми, които се занимават с изграждане на тол системи в Европа", заяви Борисов. Той е категоричен, че с новата система може да се финансира удвояването на Околовръстното на Пловдив, както и други важни пътища от републиканската пътна мрежа в областта.

Половината от трафика у нас е транзитен. Камионите преминават с еднодневна винетка от 10 евро. За сравнение по магистралата в Сърбия се плаща 70 евро, в Унгария 84 евро, в Словакия 110 евро, а в Австрия 115 евро.



С въвеждането на тол таксите у нас не е ясно колко ще струва преминаването от "Калотина" до "Капитан Андреево" например. За сходно разстояние от Виена до Залцбург това струва 110 евро за тол такси.

Още един нов проект ще съпътства изграждането на пътя Пловдив – Асеновград. Паралелно с реконструкцията на пътя ще се проектира и изгради нов лъч на Околовръстното шосе, който да се свързва с пътен възел Скобелева майка.

Проектът бе представен от кмета Иван Тотев и областния управител Здравко Димитров. По предварителни оценки цената на едното платно от новия лъч ще струва около 7 млн. лева за 6 км участък.

Градоначалникът показа откъде ще минава пътят – през земеделски земи на територията на община "Родопи“. Борисов пък заяви, че са изградили много пътища и магистрали през полята и това няма да е пречка.

"Ще направим продължение на Околовръстното, което да се свързва с надлез "Скобелева майка“, за да може трафикът, идващ от Родопите, да се пренасочва през алтернативния път“, коментира министър-председателят.

Още във вторник ще започне полагането на новата асфалтова настилка на пътя Пловдив – Асеновград, заяви изпълнителят на проекта инж. Юлиян Инджов. Той за пореден път изказа мнение, че проектът ще бъде направен предсрочно – до края на годината.

Премиерът изрази задоволство от темповете на работата по трасето, по което ежедневно минават над 24 000 автомобила.

По проект на Околовръстното шосе и Асеновградско ще бъде изградено кръстовище с кръгово движение. Бъдещата пътна връзка – продължение на Околовръстното и връзката с пътен възел Скобелева майка преминава през земеделски земи, за които ще бъде стартирана процедура за отчуждаване. По този начин трафикът, който идва от Родопите в посока столицата и морето няма да преминава през Пловдив.

Паралелно с това ще се работи и по изграждане на локалните платна, успоредни на Асеновградско шосе, за да може хората, които работят в Тракия икономическа зона, да имат по-лесен достъп до производствените компании, разположени по оста Пловдив-Асеновград.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 1
lyusien
преди 6 години
Защо Б Б говори винаги в бъдеще време за важни неща Ето днес сръбския премиер каза " Днес завършихме магистралата от Белград до българската граница Моята усмивка е дълга 30.2 километра" Сега ние пак ще говорим в бъдеще време за отсечката сръбска граница -София за да има магистрали от Европа до Инстанбул
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още