IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Вачева: Ръстът на печалбата ни със 122% идва от оптимизация на дейността

Фокусираме се върху висока доходност на всеки обект, което води до честа смяна на локации и служители, заявява директорът на София Комерс - Заложни къщи

08:15 | 11.06.15 г. 25
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ирена Вачева.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Ирена Вачева. Снимка: Личен архив

Ирена Вачева работи в София Комерс - Заложни къщи от 2008 г. до 2010 г. като мениджър Връзки с обществеността, след това от 2011 г. е главен технически секретар, а от края на 2011 г. и изпълнителен директор.

Тя е следвала в университета Винсент Сент Дюни в Париж, специалност Информация и комуникация с профил Медии в периода 2004-2008 г. До 2009 г. следва в университата Пол Сезан в Марсилия, специалност Науките за информацията и новите технологии. В момента следва във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", специалност Финанси. През 1999 г. работи като водещ в софийското радио Viva, впоследствие работи за Freemedia, Париж, Sia advertising, София и Dream team, София. 

- Госпожо Вачева, имате доста добър ръст на печалбата със 122% на годишна база до 551 хил. лв. за януари-март 2015 г., на какво се дължи този ръст?

Да, така е. Този ръст се дължи на няколко фактора и е пряко следствие от приетата неотдавна нова политика за управление на „София Комерс Заложни Къщи“ АД. От една страна, приходите ни са нараснали с близо 20%, а от друга - бележим и рязко намаляване на разходите. Вече е видно, че усилията ни в оптимизирането дават резултат и корабът се движи в правилна посока. 

- Към 31 март 2015 г. имате парични средства за 4,9 млн. лв., с които на практика можете да погасите цялата си облигационна емисия за 2,9 млн. лв., защо не го направите?

И ние мислим в тази посока. Сега предлагаме на акционерите да гласуваме възможност за обратно изкупуване на част от облигационната емисия. Стараем се, въпреки че сме най-големите на пазара, това да не ни пречи и да сме най-гъвкавите.

- Кога падежира облигационната ви емисия и планирате ли рефинансирането й?

Емисията приключва на 13 декември 2016 г. Тя в за срок от 3 години с годишна доходност от 12 %, което е доста щедро за съвременния пазар.

Засега не мислим  в посока рефинансиране, но всичко е възможно. Когато през 2014 реализирахме емисията пазарната ситуация беше по-различна и имахме нужда от ясно и сигурно финансиране. От дистанцията на времето и в контекста на финансовите турбуленции от миналата година, това решение се доказа като правилно и даде нужните позитиви.

- Имахте планове за придобивания, как вървят те?

Това е един от приоритетите ни и основна целева група за инвестициите от облигационната емисия. Имаме отдел, който се занимава само с нови пазари и експанзия. Ежемесечно оптимизираме обектите, сменяме служители и локации. Водим преговори с конкуренти. Пазарът е фрагментиран с множество малки играчи, което отнема повече време и енергия, но вярваме, че това е пътят.

С международните пазари ситуацията е по-различна, тъй като там се мисли в посока вериги. В момента сме в процес на опознаване на пазари като Румъния, Македония, Гърция и Сърбия. Загубихме няколко месеца за дискусии в Испания и Чехия, които обаче не доведоха до желания резултат.

- Наближава и превръщането на привилегированите акции в обикновени, кога и как ще стане това?

През 2016 година ще изплатим обещания дивидент за 2015 г. След изтичане на 10-годишния период привилегированите акции автоматично се трансформират в обикновени и по този начин престават да се различават от останалите акции на Дружеството, като предоставят всички права, които обикновените акции предоставят, както регламентира действащият към 2015 г. устав.

- Към 31 март 2015 година дейността ви се извършва в 137 обекта, спрямо 151 обекта година по-рано, колко са закритите и колко новооткритите обекти? 

Сега се фокусираме върху висока доходност на всеки обект, което води до честа смяна на локации, служители и т.н. Всеки месец има подробни анализи, на базата на които се случват и промени. В градове, в които сме имали по няколко обекта, сега ги сливаме. Не мога да се ангажирам с конкретна  цифра, тъй като една част от новите заложни къщи са придобити, други са новооткрити. Това е основният ангажимент на регионалните ни мениджъри и на отдел „Нови пазари“. Започваме действия в посока пазарни проучвания, за да бъдем още по-ефективни.

- Вие давате пари само срещу залог на злато, планирате ли да финансирате и срещу залог на движимо или недвижимо имущество? Планирате ли навлизане в сегмента на бързите кредити?

Заложните къщи на територията на Република България са строго регламентирани по отношение на дейността си. Затова притежаваме 19% от София Комерс Кредит Груп АД. Тяхната дейност е финансирате срещу залог на недвижимо имущество, както и отпускане на бързи кредити.

- Удачно ли е да слеете всичките емисии акции в една, включително София Комерс Кредит Груп АД, в което имате 19%, след като и привилегированите акции станат обикновени. Така няма ли да се получи по-голямо и ликвидно дружество, по-забележимо от инвеститорите?

Подобно решение е обмисляно неколкократно през годините и наистина би могло да се слеем в един голям холдинг. На този етап не смятаме, че е необходимо, няма подобен интерес от страна на инвеститори, а и София Комерс Кредит Груп АД все още не е публично.

- Планирате ли дивидент по обикновените акции на предстоящото ОСА на 29 юни 2015 г.?

Да. Вече е видно и от поканата ни към акционерите, че ще гласуваме изплащане на  дивидент от 1 лв. за обикновените и 0,75 лв. за привилегированите акции. 

- Това е първият дивидент по обикновените акции от няколко години. Означава ли това, че вече ще разпределяте дивидент по обикновените редовно, че няма да има придобивания и че компанията е достигнала период на зрялост, в който няма къде да влага парите си и ще плаща дивиденти?

Това е първият дивидент за обикновени акции от 3 години насам. Последно изплатихме 1 лв. на обикновените акции за 2011 г. и сега ще изплатим същата сума и за 2014 г. Много сме далече от период на зрялост. Има много възможности пред нас, но трябва да сме премерени в риска. Носим отговорност и пред акционери и пред облигационери, както знаете. Разпределянето на дивидента и на привилигировани, и на обикновени акции, дава ясен знак, че работим в правилната посока, имаме добра печалба и трябва да продължим в същия дух.

Наред с това изплащането на дивидент ще заздрави позициите на обикновените ни акции и ще подейства положително на акционерите. Както обича да казва Тодор Вачев: „Цената на акцията е мнение, а дивидентът е факт.“

Свързани компании:

София Комерс - Заложни къщи АД облигации 2014 г.(6SOB)

София Комерс - Заложни къщи АД - Обикновени акции(SCOM)

София Комерс – Заложни къщи - Привилегировани акции - падежирали(6SO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 0
ceneto
преди 8 години
nobel сигурно е ethical/eco investing фен и е заслепен като такъв, само че тук мениджмента се представя на ниво по-високо от обичайното за бфб-то, сигурно и аз съм пристрасте защото имам, но не разбрах нобел в какво препоръчва да влагаме(все пак това се води инвеститорски форум) или направо да търсим да подпомагаме закъсалите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
То аз че кандидатствам, кандидатствам, но очевидно няма да се справя. Прекалено е голяма конкуренцията. Я погледни един твой фен какво е написал няколко реда по-надолу в коментар 20. Образно казано е написал, че каратиста, който е прочел точно една книга през живота си е изключително успешен премиер и харесван от по-голяма част от населението. Това как може да бъде победено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 8 години
Нобелов - ти кандидатстваш за Нобелова награда за кухота: затова и така си се кръстил.Или си се надрусал с нещо ли, та първо говориш идиотии, после започваш да спориш сам със себе си?Я погледни през прозорецът - да не би да прелита някой розав слонь?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 3
mari_angel
преди 8 години
Nobel,нещо ми се струва че сам със себе си спориш,обиждаш се...странно.По въпроса за каратето -не мисля ,че българските спортисти трябва да се срамуват ,че са такива.То и Бат Бойко е каратист ,ама не му пречи да е успешен и харесван от по голяма част от населението-видно на последните избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
КЪДЕ СЕ ПРОДАВАТ АКЦИИТЕ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 2
nobel
преди 8 години
И по какъв начин печелите и страшно ли е сложно, та никой от нас не може да го направи? Раздуй малко откъде точно ви идват парите. Само вие ли знаете откъде се купуват акции? Страхотен интелект е нужен за тая работа ще знаеш. И откога лешоядството се нарича бизнес?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 10
Императорът
преди 8 години
Да: грозденце - кисело.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 10
Императорът
преди 8 години
Да: грозденце - кисело.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 12
Императорът
преди 8 години
Ха-ха - съсли такива, оплювайте колкото си щете Ирен и баща и - ама ние: акционерите в Златният жабок печелим сосно от техният бизнес !!! А за вас останалите - баснята за лисикът и гроздето, дето я е измислил Езопов: знаете ли я? Да ни я разкажа ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 14
Императорът
преди 8 години
Ха-ха - съсли такива, оплювайте колкото си щете Ирен и баща и - ама ние: акционерите в Златният жабок печелим сосно от техният бизнес !!! А за вас останалите - баснята за лисикът и гроздето, дето я е измислил Езопов: знаете ли я? Да ни я разкажа ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още