IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Максимова: Резки движения на пазара на имоти не се очакват

Новото предлагане се усвоява от пазара, но в дългосрочен план има риск от свиване на платежоспособното търсене, коментира управителят на агенция Софконсулт

08:13 | 13.05.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Галина Максимова.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Галина Максимова. Снимка: Личен архив

Инж. Галина Максимова е експерт по недвижима собственост, строителен инженер с дългогодишен опит в строителния бранш и общинската администрация. От 1992 г. е собственик и управител на агенция за недвижими имоти Софконсулт ЕООД. Специалист в областта на сделки със строителни терени. Притежава редица сертификати за професионална квалификация. С Галина Максимова разговаряме за последните тенденции на пазара на имоти в София и промените след кризата.

Г-жо Максимова, как се промени пазарът на имоти след кризата?

В последната година пазарът се превърна от пазар на купувача в пазар на продавача. Това означава, че търсенето надвишава предлагането на имоти, особено имоти, които се намират на добри локации – говоря основно за София и големите градове в България. Това обуславя и постепенния ръст на цените. Част от купувачите търсят имоти за свои лични нужди – това са хората, които отложиха покупката по време на кризата, и сега, когато и условията за кредитиране на банките станаха по-добри, пристъпиха към покупка на жилище.

Друга група купувачи търсят имоти с цел инвестиция, тъй като недвижимата собственост в момента носи добра доходност, имайки предвид и нивата на лихите по депозитите, който са изключително ниски. В България хората нямат богат опит с други инвестиционни инструменти и намират сигурност за своите пари с покупката на недвижим имот.

Оживлението на пазара на недвижими имоти се забелязва и в търсенето на жилища под наем, особено на апартаменти в районите, където се концентрира бизнесът. Наемните цени също вървят нагоре.

Характерно за пазара на недвижими имоти по време на кризата беше намаляването броя на агенциите за недвижими имоти. Сега отново се появяват нови агенции, но колегите, които  тепърва навлизат в бизнеса с недвижими имоти трябва да имат предвид, че процесът на реализиране на всяка една сделка се усложни, защото гражданският оборот в сферата на недвижимите имоти стана изключително голям, а с това и историята на собствеността стана по-богата и комплексна. Необходимо е брокерите да имат повече познания, в това число юридически, икономически, технически и други, за да се избягват всякакви грешки, а услугата, която те предлагат да е наистина качествена.

Софконсулт е на пазара вече 25 години. Нашите брокери са с дългогодишен опит, а съвместната им работа с екипа ни от юристи, инженери и икономисти гарантира професионално отношение и най-добра услуга, в интерес на нашите клиенти. С оглед на това ние целим да спечелим пълното им доверие, а така и възможността да бъдем техни единствени представители. Така шансовете ни за реализиране на сделка при най-добри условия за нашите клиенти са много по-големи.  

През последните няколко тримесечия се вижда изключително силен ръст на издадените разрешителни за строеж основно в София, а и в другите големи градове. Цялото това строителство, което се задава, ако бъде реализирано в тези обеми, как ще промени пазара?

Последна актуализация: 03:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Fine-clima
преди 7 години
О хоооо, направила си нещо с косата си!--------------------------------------------http://fine-clima.wix.com/hvac
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още