IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Максимова: Резки движения на пазара на имоти не се очакват

Новото предлагане се усвоява от пазара, но в дългосрочен план има риск от свиване на платежоспособното търсене, коментира управителят на агенция Софконсулт

08:13 | 13.05.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Галина Максимова.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Галина Максимова. Снимка: Личен архив

Да се върнем на развитието на пазара и навлизането на новите играчи. Наблюдавате ли отново ръст на некоректните практики и има ли нови агенции, които успяват да поддържат етични правила в работата си?

За съжаление, не използвахме кризата, за да регламентираме бранша и да прокараме закон за дейността на брокерите на недвижими имоти. Такъв закон беше изготвен от Национално сдружение “Недвижими имоти”, но той така и не стигна до парламента. Единственото, което направихме, е да приемем европейския стандарт за дейността на брокерите. В него много ясно е казано каква е ролята на брокера, какви умения и образователен ценз той следва да има. За съжаление, в България това е само пожелателно, защото спазването на стандарта е доброволно. В Софконсулт сме си поставили за цел да спазваме европейския стандарт не само като качество на услугата, но и като квалификация на брокерите. Клиентите все повече оценяват и търсят услугите, отговарящи на европейските стандарти за качество.

За 25 години на пазара как смятате, че се разви той? Какви са постиженията на фона на всички проблеми и нелоялната конкуренция?

Днес пазарът на недвижими имоти е много различен от това, което беше в първите години на свободна пазарна икономика. Тогава работехме доста хаотично - без да сключваме договори с клиентите, без да извършваме проверка на документите за собственост на предлаганите от нас имоти. Сега в Софконсулт всеки един имот, който предлагаме за продажба, е предварително проверен от наш юрист.

Ако говорим за лоши практики – в сайтовете за обяви се появяват много реклами на имоти, които не са реални и се публикуват единствено с цел да се привлече клиент. Това е некоректно спрямо всички - потребители и колеги. Тук е мястото да спомена, че от няколко години разработваме MLS система за работа между брокерите, която работи само с ексклузивни оферти. Това е мрежа за обмен на информация и сътрудничество между брокерите за бърза реализацията на имотите в мрежата при най-добри условия за клиента, независимо кой представлява собственика. В тази мрежа могат да се публикуват само проверени оферти, със сключени договори и без невярна информация. При наличие на некоректна информация имаме вътрешна система за контрол и налагане на санкции, като най-тежката е изключване от системата. Това е единственият способ за елиминиране на лошите практики, съществуващи в сайтовете за обяви.

Хората обаче като че ли се притесняват да сключват договори с ексклузивни права, още повече, че имаше някои случаи и на злоупотреби, заради които все още се водят и съдебни дела. Как трябва да изглежда един договор, какво трябва да включва, така че да гарантира правата и на двете страни – брокер и продавач/купувач?

Договорът за изключителни права, с който ние работим е поместен в сайта на MLS мрежата -  www.mls.bg. Този договор е унифициран и всеки, който желае може да се запознае предварително с неговото съдържание. В него липсват малки шрифтове на общи условия и неравноправни клаузи, които да ощетяват клиента. Този договор задължително има срок, който се договаря с клиента. Правата и задълженията на страните са ясно разписани, а при въпроси от страна на клиенти ние сме готови да разясним всяка една клауза от договора. Този контракт описва подробно услугата, която агенцията се задължава да извърши, като в т.ч. се включва и редовен отчет на брокера пред клиента.

Когато потребителите сключват такъв тип договори за ексклузивни права, те трябва да изискват от своя брокер поне минимално съдържание на услугата, която ще бъде предоставена Ако договореното не бъде изпълнено, те следва да знаят, че имат право да развалят договора и да се обърнат към друг професионалист от бранша.

Как очаквате да се развива пазара в краткосрочен план като търсене, предлагане и цени?

Както вече казах, предлагането на качествени имоти, особено на терени за строителство, в София и големите градове намалява, а търсенето става все по-голямо. Това обуславя ръст на цените, който очаквам да продължи с плавни темпове, в рамките на разумните 5% на година. Не предвиждам резки промени на цените във възходяща или низходяща посока, каквито имаше в последното десетилетие. Това всъщност е добър знак, който говори за стабилизиране и предвидимост на пазара на недвижими имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Fine-clima
преди 7 години
О хоооо, направила си нещо с косата си!--------------------------------------------http://fine-clima.wix.com/hvac
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още