IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Charter купува Time Warner Cable за 55 млрд. долара

Сливането на четвъртия и третия най-големи кабелни оператори в САЩ ще създаде основен конкурент на пазарния лидер Comcast

14:37 | 26.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Вече е официално - Charter Communications Inc. купува Time Warner Cable Inc. за 55 млрд. долара в кеш и акции, като това води до обединяването на четвъртия и третия по големина кабелни оператори в САЩ, предаде Bloomberg.

Така Charter създава и основен конкурент на Comcast Corp., най-големия оператор в САЩ на пазара на кабелни и широколентови услуги, след като успя да победи появилата се в последната минута конкуренция от страна на френския милиардер Патрик Драхи.

Charter ще плати по 195,71 долара за акция, с 14% над цената на затваряне на акциите на Time Warner Cable на 22 май. 100 долара от сумата ще са в брой, а останалата част – в собствени акции. Bright House Networks, по-малка кабелна компания, която по-рано бе купена от Charter, също ще влезе в новосъздадения оператор. 

Charter, четвъртата по големина американска компания за кабелна телевизия, финализира сделката с втория играч на пазара Time Warner Cable, след като през 2014 г. предложението ѝ бе отхвърлено, а Comcast Corp. представи конкурентна оферта. Charter получи нов шанс за сделката, след като регулаторните органи решиха през април, че сливане с Comcast не може да има, а през миналата седмица получи конкуренция от страна на Altice SA на Драхи, който също е водил преговори за сливане с Time Warner Cable. Сделката между Comcast и Time Warner Cable беше отхвърлена от регулаторите, защото ще създаде компания, която ще притежава близо 40% дял от пазара на високоскоростен интернет в САЩ.

„Идеята, че Time Warner Cable и Charter се сливат, не е изненада, но цената повдига някои въпроси“, каза Крейг Мофет, анализатор в MoffettNathanson в Ню Йорк, след като Bloomberg News съобщи, че сделката е пред приключване. „Altice несъмнено допринесе за това Charter да плати такава висока цена за приключването на сделката", пояснява той.

Сделката с Time Warner Cable ще позволи на Charter, чиито най-голям акционер е милиардерът Джон Малоун, да увеличи почти четворно броя на абонатите на кабелна услуга, печелейки 12 милиона клиенти в големи градове, включително Ню Йорк, Лос Анджелис и Далас.

Сливанията и придобиванията зачестяват на този пазар, който е изправен пред отслабващо търсене на традиционните платени телевизионни пакети и конкуренцията от страна на Netflix, Amazon и други онлайн услуги. Въпреки че много анализатори предричаха сделка между Charter и Time Warner Cable, Драхи предприе изненадващ набег в САЩ на 20 май с обявяването на плановете си да купи по-малкия конкурент Suddenlink Communications. Докато бе в страната, той се срещна и с главния изпълнителен директор на Time Warner Cable Роб Маркъс, предава още Bloomberg.

Кабелните доставчици разширяват своите интернет предложения, за да компенсират загубата на кабелни абонати. Противопоставяйки се на сливането с Comcast, регулаторите показаха по-рано, че следят зорко сделки, които дават на фирмите твърде много власт над широколентовия интернет достъп, който все повече се превръща в начина, по който хората на Запад гледат телевизия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още