IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Amazon купи Washington Post

Джеф Безос става едноличен собственик на вестника, който пострада заради конкуренцията на дигиталните медии и отлива на реклама

10:02 | 06.08.13 г.
<p>
	Джеф Безос определя вестника като &bdquo;институция&ldquo; и изразява оптимизъм за бъдещето му.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Джеф Безос определя вестника като „институция“ и изразява оптимизъм за бъдещето му. Снимка: Ройтерс

Washington Post Co. продаде водещия си вестник на основателя и главен изпълнителен директор на Amazon.com Джефри Безос, съобщава washingtonpost.com.

Безос ще плати 250 млн. долара в брой за изданието. Базираната в Сиатъл Amazon няма нищо общо със сделката, като основателят й става едноличен собственик на медията.

Очаква се сделката да приключи за около 60 дни, посочва изданието.

Същевременно името на вече бившия собственик на вестника - Post Co., ще бъде променено и компанията ще стане публична.

Председателят на борда на директорите и главен изпълнителен директор на Post Co. Доналд Греъм и издателят на Post Катрин Уеймът, която е негова племенница, са съобщили новината за продажбата на служителите в изданието още вчера.

През последното десетилетие вестникът не успя да избегне финансовите сътресения заради разрастването на влиянието на интернет и дигиталните медии, които създадоха тежка конкуренция за традиционните издания. И Post не беше изключение и пострада от отлива на реклама.

През последните 6 години вестникарското звено на Washington Post Co. претърпя 44% спад на оперативната печалба. Въпреки че онлайн изданието на Washington Post е един от най-предпочитаните онлайн ресурси, тиражите на печатното издание сериозно се свиха, като през първото полугодие отчетоха спад от още 7%.

По думите на Доналд Греъм Post е можел да оцелее и като остане собственост на компанията, както и да бъде печеливш в близко бъдеще. „Ние обаче искаме да направим повече, не просто да оцеляваме. Не казвам че това (сделката – бел. ред.) ще гарантира успех, но дава много по-големи шансове за успех“, коменитра той в интервю за изданието.

Безос поне няма да е подложен на постоянен натиск от акционерите за все по-високи печалби, както се случва с публично търгуваната Washington Post Co. Като частен инвеститор той ще може да експериментира с вестника без да му се налага да мисли начини за незабавна възвръщаемост на вложените средства, пише изданието.

По думите на Катрин Уеймът опитът на Джеф Безос като предприемач и инвеститор го правят атрактивен купувач.

Греъм е наел консултантската компания Allen & Co. при изключително тежки условия за конфиденциалност. Компанията е осъществила първия контакт с Безос още преди няколко месеца. Разговорите за продажбата са били прекъснати за около два месеца и са подновени в средата на юли, пояснява главният изпълнителен директор на Post Co.

“Накрая той каза, че иска да опита. Очевидно той и екипът му са имали нужда от време, за да изследват бизнеса и да го разберат по-добре. След това бързо стигнахме до сделката“, посочва Греъм.

Същевременно консултантите са разговаряли с поне шест потенциални купувачи на изданието.

Самият Джеф Безос определя вестника като „институция“ и изразява оптимизъм за бъдещето му. „Не искам да казвам, че имам някакъв план. Това е непозната територия, която изисква експерименти“, посочва той.

„Промяна щеше да има, без значение от това дали щеше да има промяна в собствеността“, допълва основателят на Amazon. “Ценностите на The Post обаче нямат нужда от промяна. Вестникът ще продължи да изпълнява ангажиментите си към читателите“, казва още той.

Безос смята да запази сегашния мениджмънт на вестника, става ясно още от интервюто с него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още