IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляват срока за издаване на руски визи, но не и цената им

Многократни визи със срок до 5 години вече ще могат да се издават за руски граждани, притежаващи недвижими имоти в България

13:44 | 04.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Намаляват срока за издаване на руски визи, но не и цената им

Визите за организирани туристи от Русия ще се издават в срок до 10 календарни дни след постъпване на заявленията и документите, необходими за издаване на виза в консулската служба или в изнесения визов център, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). Досега срокът беше от 10 до 30 дни.

Безплатни визи ще се издават на участващи в международни младежки спортни, културни и творчески дейности; на групи от ученици, студенти и придружаващи преподаватели; на научни работници; представители на организации с нестопанска цел на възраст до 25 години, участващи в семинари и др.; на участници в официални програми за обмен, съобщават още от министерството.

Тези преференции всъщност са предвидени в приетия миналата година от Европейската комисия Регламент за визов кодекс за страни извън ЕС. Всяка страна от Европейския съюз обаче може да въведе и допълнителни облекчения в рамките на законодателството на Общността, като например заплащане от държавата на част или цялата стойност на визите за всички туристи от дадена страна, което предлагат от дълго време от туристическия бранш в България за руските туристи.

Многократна виза със срок на валидност до една година ще се издава на тези, които през предходната година са получили поне една виза, използвали са я по законосъобразен начин, отговарят на изискванията за надеждност и са доказали необходимост от чести или редовни пътувания. В тази категория влизат например притежаващите на недвижима собственост на територията на България и членовете на техните семейства.

Многократна виза със срок на валидност от две години до пет години ще се издава на попадащите в горната категория - при условие, че през предходните две години са ползвали едногодишна многократна виза по законосъобразен начин и при условие, че основанията за искане на многократна виза не са отпаднали, посочват от МВнР.

Подобни облекчения се въвеждат и за гражданите на Украйна, Беларус и Молдова.

От Външно министерство съобщават още, че визовите центрове и договорът за външно обслужване на приемането на заявления за визи на територията на Руската федерация с индийската фирма VFS Services LLC ще се използват като основен механизъм за приемане и обработка на заявленията за визи, връщане на готовите документи и всички останали поддържащи дейности.

Наред с това, с цел подобряване на условията за издаване на визи в консулските ни служби на територията на Руската федерация, за периода до 15 септември 2010 г. ще се въведе възможността за приемане в Консулска служба към Посолството в Москва на документи за визи на граждани, записани чрез система за предварителен запис. Консулската служба в Москва през периода от 1 юли до 15 септември ще приема дневно до 500 заявления за визи от акредитирани туроператори, като подаването на данните ще става единствено чрез системата „Е-виза” на интернет-страницата на Министерството на външните работи.

Във връзка с посочените облекчения за издаване на визи за руски граждани от ръководството на Българска туристическа камара коментираха за Investor.bg, че това е „крачка напред“, но основният проблем е цената на визите. Тя надхвърля общо 60 евро на човек, който въпрос не е решен. По-конкретно, основната цена на визата е 35 евро, но към нея се прибавят 19 евро за посредническата фирма и в повечето случаи - още 5-10 евро за туроператори.

В края на май при проведено обсъждане с участието на парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм, представители на основните браншови организации и министър Трайчо Трайков, беше изтъкнато, че основните проблеми в туризма продължават да бъдат недобрата инфраструктура и скъпите руски визи. Тогава Трайков коментира, че до дни очаква решение от МВнР за облекчаване издаването на руски визи, във връзка с предложените от неговото ведомство два варианта за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още