IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ запази хода на паричната си политика заради дълговата криза

Основният лихвен процент в еврозоната остава на рекордно ниското ниво от 1% за 14-ти пореден месец

15:17 | 10.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ запази хода на паричната си политика заради дълговата криза

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаквано остави без промяна хода на паричната си политика през юни на фона на тежката дългова криза, която обхвана еврозоната през тази година.

Основният лихвен процент в еврозоната остава на рекордно ниското ниво от 1% за 14-ти пореден месец, след като недоверието между търговските банки в еврозоната се повиши значително през тази година, което ги кара да влагат парите си на депозит при ЕЦБ, вместо да се кредитират взаимно.

Според пазарни анализатори не е изключено ЕЦБ да възобнови програмата си за отпускане на неограничени заеми на банките в 16-те страни от еврозоната през идните месеци. По този начин ликвидността във финансовата система ще се увеличи, което ще насърчи кредитирането между банките и отпускането на заеми на потребителите и бизнеса.

Малко по-късно днес, в 15:30 ч. българско време, се очаква пресконференцията на председателя на ЕЦБ Жан-Клод Трише, който би трябвало да даде разяснения относно програмата за изкупуване на държавни ценни книжа на страните от еврозоната, пострадали най-силно от дълговата криза.

Засега не е ясно колко време ще продължи тази програма и какъв ще бъде нейния обхват. Единственото нещо, което Трише уточни, е, че покупките на държавни облигации ще бъдат стерилизирани, за да не се увеличава паричната маса в обращение.

Малко по-рано днес Английската централна банка на свой ред запази без промяна паричната си политика през юни на фона на предстоящите съкращения на държавните разходи в страната.

Еврото поскъпва с 0,4% спрямо долара от началото на днешната валутна сесия и към 15:05 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2034 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още