IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковите депозити в ЕЦБ се увеличиха до рекордните 364 млрд. евро

Банките в еврозоната остават недоверчиви една към друга при отпускането на заеми заради фискалната криза

13:25 | 09.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Банковите депозити в ЕЦБ се увеличиха до рекордните 364 млрд. евро

Депозитите за една нощ (овърнайт депозити), които търговските банки в еврозоната са открили в Европейската централна банка (ЕЦБ), се увеличиха до рекордно високо ниво през май, след като кризата с държавните дългове на страните от еврозоната направи банките извънредно предпазливи при кредитирането помежду си.

Стойността на овърнайт депозитите на търговските банки в еврозоната в ЕЦБ се е увеличила до 364 млрд. евро днес спрямо 362 млрд. евро вчера. Срещу тези си депозити банките получават лихва от 0,25 на сто. Стойността им е най-високата от въвеждането на еврото в началото на 1999 г., предаде Bloomberg.

Данните на базираната във Франкфурт централна банка показаха още, че през последните девет работни дни стойността на овърнайт депозитите е била близо до или над 300 млрд. евро.

Това загатва, че банките предпочитат да влагат парите си в депозит при ЕЦБ, вместо да ги отпускат като заеми една на друга. Причина за това станаха опасенията, че някои от банките притежават твърде много държавни облигации на най-задлъжнелите страни в Европа.

Стойността на депозитите освен това надвишава нивата си от месеците след фалита на Lehman Brothers, който предизвика замръзване на финансовите пазари по целия свят. Парите в обращение обаче също са се увеличили, след като ЕЦБ започна да предоставя неограничени заеми на търговските банки в еврозоната, за да облекчи тежките последици от ипотечната криза върху финансовите пазари.

Големите нива на държавен дълг на няколко страни от еврозоната обаче отново насочиха вниманието на инвеститорите към голямата задлъжнялост, натрупана този път не в ипотечния, а в държавния сегмент. Това внесе смут на финансовите пазари и накара ЕЦБ да започне да купува държавни ценни книжа на страните от еврозоната.

В края на май ЕЦБ заяви, че банките в еврозоната ще трябва да отпишат повече заеми през тази година, отколкото през 2009 г., а възможностите им да продават облигации може да намалеят заради емисиите от нови ДЦК на правителствата, които трябва да финансират бюджетните си дефицити.

Курсът на еврото към долара остава почти без промяна днес, като към 13:10 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,1967 долара за евро. От началото на тази година еврото е поевтиняло със 17%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още