IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В ЕЦБ са убедени, че еврото ще оцелее след спасителния план

Институцията няма да продава изкупените от нея облигации, а ще ги държи до падежа им, за да не изтегля ликвидност от пазара

14:14 | 12.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
В ЕЦБ са убедени, че еврото ще оцелее след спасителния план

Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да участва активно в търговията на облигационния пазар, а само ще изкупува облигации с цел увеличаване на ликвидността. Въпросните книжа щели да бъдат държани до техния падеж.

„Повече от уверен съм в бъдещето на еврото“, обяви днес президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише, цитиран от Ройтерс. На въпроса дали единната валута ще надживее настоящите проблеми, Трише отговоря „без никакво съмнение“.

Днес Трише, както и други влиятелни фигури от ЕЦБ като Ги Каден и Юрген Щарк направиха изявления, които имаха за цел да подкрепят единната валута. От тях стана ясно, че институцията ще изкупува облигации, както и че е готова на допълнителни мерки за защита на единната валута.

„Никой няма интерес да напусне еврозоната – нито Германия, нито Гърция“, категоричен е шефът на централната банка на Белгия Ги Каден.

Щарк пък бе категоричен, че ЕЦБ няма да допусне никакъв политически натиск за въздействие върху курса на еврото. Той отрече каквото и да било влияние от страна на политическите фигури от ЕС по отношение на мерките, които банката взима в борбата с кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още