IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рейтингът на BP се понижи до две степени над „junk“

Fitch намали оценката на облигациите на BP от AA на BBB заради петролния разлив в Мексиканския залив

15:44 | 15.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Рейтингът на BP се понижи до две степени над „junk“

Рейтинговата агенция Fitch намали рязко с шест степени кредитния рейтинг на британската петролна компания BP заради катастрофалните екологични последици от причинения от нея петролен разлив в Мексиканския залив.

Оценката на облигациите на петролния гигант пада от АА на BBB, което по скалата на Fitch е само две степени над т. нар. „junk” рейтинг, който са дава на високорисковите ценни книжа, предаде BBC.

Промяната отразява неувереността на Fitch в способността BP да изплаща своите дългове след големите разноски за почистване на нефтеното петно и за удовлетворяване на съдебните искове за обезщетения срещу компанията, които се очаква да се натрупват.

Според Fitch това ще влоши финансовата гъвкавост на ВР. В началото на тази седмица от BP съобщиха, че инцидентът с потъналата платформа на компанията Deepwater Horizon в Мексиканския залив досега й е коствал 1,6 млрд. долара.

От Fitch очакват разходите на BP във връзка с нефтения разлив да се увеличат още повече, като голяма част от задълженията, които ще възникнат, ще трябва да се посрещнат незабавно или в краткосрочен план, вместо да са разпределени равномерно във времето.

Ръководството на BP ще се срещне с американския президент Барак Обама тази сряда. Той настоява компанията да създаде фонд за обезщетение на легитимните искове срещу BP, в който да бъдат вложени поне 20 млрд. долара.

Обяснявайки решението си да понижи рейтинга на BP, Fitch добавя, че количеството на петрола, който изтича в океана всеки ден, се е оказало по-голямо от първоначално обявеното, а това увеличава и размера на потенциалните глоби, които BP ще трябва да заплати на правителството на САЩ.

Освен това незабавните разходи за почистването на петролния разлив вероятно ще се окажат по-големи от очакваното, като прогнозите за тях варират в интервала между 3 и 6 млрд. долара. В дългосрочен план те ще зависят от развитието и продължителността на съдебните производства срещу компанията, като част от тях обезщетенията може да се изплащат в продължение на много години.

Рейтинговата агенция също така уточнява, че ще бъде "изненадана", ако BP не преустанови изплащането на дивиденти на акционерите, докато финансовото въздействие на нефтения разлив остава неясно. От BP обаче на този етап уверяват големите акционери на компанията, че дивиденти ще се изплащат и през тази година, както обикновено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 13 години
След като дълги години рейтингите бяха предимно неуместно положителни, сега изглежда агенциите се опитват да компенсират с отрицателни оценки. Дано не прекаляват, както го правеха с положителните рейтинги, защото за световната икономика значение имат точността и навременността на оценките,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още