IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на дребно на Острова растат по-бързо от тези на жилищата

Темпото на годишен ръст на цените на дребно изпревари това на продажните цени на британските имоти

10:19 | 21.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на дребно на Острова растат по-бързо от тези на жилищата

Продажните цени на британските жилища вървят нагоре за пети пореден месец през юни, но с по-бавно темпо в сравнение с предходните месеци.

Средната офертна цена на жилище се увеличава с 0,3% спрямо май до 237 767 лири. Това е най-слабият месечен ръст за април през последните четири месеца, съгласно данните на най-големия британски сайт за продажбата на имоти Rightmove.

През май цените на жилищните имоти в страната се повишиха с 0,7% на месечна база, а през април – с 2,6 на сто.

В сравнение с юни 2009 г. те са поскъпнали с 5%. Това е по-малко в сравнение с увеличението от 5,1 на сто на цените на дребно през последните 12 месеца.

За това допринася увеличението на продавачите с 22% в рамките на юни, което повишава предлагането, както и броя на непродадените имоти.

Индексът на цените на жилищата на Rightmove е един от водещите индикатори за тенденциите на пазара на имоти и в икономиката на Англия и Уелс като цяло. Тенденциите на пазара на жилища са важни, тъй като отразяват нагласите на потребителите за икономиката и бъдещите им доходи.

Особеното за индекса на Rightmove е, че той отразява офертните цени на жилищата, които обаче могат да се различават съществено от ценовите нива, на които се сключват сделките в действителност.

Според експертите на Rightmove за продавачите и наемателите на жилища се задават по-трудни времена заради планираните от британското правителство мерки за намаляване на бюджетния дефицит, в това число и чрез вдигане на данъка върху капиталовите печалби, каквито са печалбите от продажбата на имот.

Това обяснява в известна степен големият скок в броя на новите продавачи през юни.

Курсът на британската лира спрямо щатския долар се повишава с 0,5% по време на днешната валутна сесия и към 10:15 ч. българско време двойката GBP/USD се котира на ниво от 1,4902 долара за един паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още