IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преведоха средствата за Холдинговия фонд от фискалния резерв

Парите ще бъдат възстановени от страна на Европейската комисия по сметката на Националния фонд към министъра на финансите

13:01 | 29.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преведоха средствата за Холдинговия фонд от фискалния резерв

Управляващият орган на Оперативна програма “Конкурентоспособност” е извършил плащане към Европейския инвестиционен фонд в размер на 199 млн. евро в рамките на Приоритетна ос 3 с цел учредяване на Холдингов фонд, съобщиха от финансовото министерство.

С плащането се дава началото на инициативата JEREMIE, която е насочена към малките и средни предприятия и се прилага чрез фонда, който ще предостави подкрепа на предприятията в рамките на три фонда за дялови инвестиции.

Първият е фонд за рисков капитал, предназначен за най-малките стартиращи компании с капитал 30 млн. евро, от които 21 млн. евро са от JEREMIE и 9 млн. евро - от външни инвеститори.

Вторият фонд е за увеличаване на капитала и е предназначен за малки компании, които са с напреднало развитие, но имат нужда от собствен капитал. Фондът ще разполага с капитал от 60 млн. евро, от които 30 млн. евро от JEREMIE и 30 млн. евро от външни инвеститори.

Третият е Мецанин фонд, който ще работи както като фонд за дялово финансиране, така и като заемен инструмент с капитал от 60 млн. евро. От тях 30 млн. евро са от JEREMIE, а 30 млн. евро са от външни инвеститори.

С преведената сума временно се намалява фискалният резерв до възстановяването на средствата от страна на Европейската комисия по сметката на Националния фонд към министъра на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още