IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регистрират Холдингов фонд с капитал от 199 млн. евро

В рамките на Холдинговия фонд ще бъдат учредени три фонда за дялови инвестиции в българската икономика

16:36 | 26.05.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Регистрират Холдингов фонд с капитал от 199 млн. евро

След ратификацията днес от парламента на споразумението между България и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) за прилагане на инициативата JEREMIE предстои регистрирането на Холдингов фонд с капитал от 199 млн. евро, който ще управлява средствата от името и за сметка на българското правителство, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). 

Инициативата JEREMIE се осъществява по линия на приоритетна ос 3 от Оперативната програма (ОП) „Конкурентоспособност” – „Финансови ресурси за развитие на предприятията”.

Проектът на рамково споразумение между правителството и Европейския инвестиционен фонд за прилагане на инициативата JEREMIE и финансова спогодба с фонда бяха одобрени преди година от предишното правителство. През последните месеци по окончателното споразумение се водиха преговори от настоящето ръководство на МИЕТ. Така беше решено Българската банка за развитие (ББР) да излезе като акционер от новосъздадения холдингов фонд, за да няма съмнения за държавна помощ.

Съгласно клаузите по споразумението с ЕИФ, ще бъдат учредени три фонда за дялови инвестиции в българската икономика - фонд за стартиращи малки компании, фонд за малки компании в процес на развитие и смесен инструмент между дялови инвестиции и заеми.

Предвидено е фондът за стартиращи малки компании да започне дейността си с капитал от 30 млн. евро, като от тях 21 млн. евро ще бъдат осигурени по линия на JEREMIE, а останалите – от външно финансиране. Този фонд ще може да инвестира до 1,5 млн. евро годишно в една фирма, а за другите два фонда няма такова ограничение.

Останалите два фонда ще бъдат с капитал от по 60 млн. евро, като половината от тази сума е за сметка на JEREMIE, а другата половина – от външно финансиране. Външното финансиране трябва да бъде осигурено от мениджърите на трите фонда, като това е един от критериите за избора им.

Така по линия на JEREMIE за рисково финансиране на бизнеса ще могат да се ползват 81 млн. евро, като общата сума се очаква да достигне 150 млн. евро, заедно с привлеченото външно финансиране.

Останалите около 120 млн. евро по JEREMIE са предназначени за гаранционни фондове и кредитни линии за бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още