IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ББР няма да е акционер в холдинговия фонд за управление на европарите

Предвижда се още през 2015 г. холдинговият фонд да премине под управлението на МИЕТ

18:00 | 19.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
ББР няма да е акционер в холдинговия фонд за управление на европарите

Българската банка за развитие (ББР) излиза като акционер от новосъздадения холдингов фонд, чиято цел е да подпомага бизнеса с евросредства. Това стана ясно от изказване пред журналисти на икономическия министър Трайчо Трайков.

Той обясни, че, ако ББР е акционер във фонда, може да има съмнения за държавна помощ.

Промяната ще бъде одобрена на заседанието на Министерски съвет през тази седмица, посочи Трайков, като допълни, че в Управителния съвет на фонда ще има представител на управляващия орган на ОП Конкурентоспособност, т.е. икономическото министерство.

Предвижда се още през 2015 г. холдинговият фонд да премине под управлението на МИЕТ. Досега се планираше управлението да бъде изцяло поето от ББР през посочената година.

Средствата, които ще се изплащат от самия ЕИБ по ОП Конкурентоспособност, намаляват от 1,7% от общия ресурс по програмата в момента до 1,5% от него. Ще се увеличи делът на парите, предвидени за дялови инвестиции, за сметка на тези за кредитни линии към търговски банки, посочи Трайчо Трайков.

Предложените промени трябва да бъдат приети и от Народното събрание.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още