IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RBS продава обезпечени с имоти кредити на стойност 3 млрд. паунда

Това е първият пример от началото на кризата, в който голям британски кредитор обявява за продан толкова голям портфейл от кредити

12:30 | 07.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
RBS продава обезпечени с имоти кредити на стойност 3 млрд. паунда

Royal Bank of Scotland (RBS) се подготвя да продаде кредити, обезпечени с недвижими имоти, на стойност до 3 млрд. паунда, пише FT.

Кредитите са отпуснати по време на бума на пазара на имоти, а планираната продажба ще бъде най-голямата в историята на групата по отношение на активи, които не са свързани с нейния основен банков бизнес.

Продажбата е част от петгодишен проект на компанията, който цели да я освободи от голяма част от бизнеса и активите й, които тя „не може повече да си позволи да задържи“, пише изданието.

RBS работи с инвестиционната компания Lazard, за да създаде структура, натоварена със задачата по продажбата на голям портфейл от кредити, обезпечени с имоти.

Това е първият пример от началото на кризата, в който голям британски кредитор обявява за продан толкова голям портфейл от кредити.

Заемите са част от подразделение с активи от общо 258 млрд. паунда, което бе отделено от групата преди 18 месеца.

Продажбата е само една от редица проекти, които RBS предприе, за да намали тежестта на кредитите в своя баланс.

При положение че тази продажба протече успешно, са възможни и последващи такива. Други варианти, които банката обмисля, е да обособи кредитите за имоти като публични компании или да ги секюритизира.

Източници, близки до банката, казват, че проектът е все още в ранен етап от реализация и активите все още не са обявени официално на пазара за продан.

Няколко частни инвестиционни групи се очаква да проявят интерес към портфейла, въпреки че големият обем на активите изключват голяма част от потенциалните купувачи и свеждат техния брой до минимум.

Продажбата ще бъде значима за пазара на имоти като цяло, предвид огромния обем от дължими кредити в сектора и опасенията по отношение на необходимостта от агресивни действия от страна на банките, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още