IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колебливо начало на борсовата седмица в Азия

Повишенията при минните компании в региона компенсираха разпродажбите в банковия сектор на Япония

12:28 | 12.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Колебливо начало на борсовата седмица в Азия

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион започнаха седмицата с разнопосочни движения, след като в петък отбелязаха най-голямата си седмична преднина за последните седем месеца. 

Повишенията при минните компании в региона успяха да компенсират разпродажбите в банковия сектор на Япония, причинени от растящата политическа несигурност в страната, предаде Bloomberg.

Причина за това дадоха резултатите от проведените в Япония частични парламентарни избори през този уикенд, които показаха, че управляващата демократическа партия е изгубила мнозинството си в горната камара на парламента.

Главният японски борсов измерител Nikkei 225 промени посоката на своето движение след новината, завършвайки сесията със спад от 0,4% до 9 548,1 пункта. Акциите на финансовите компании в състава му поевтиняха най-силно, докато тези на компаниите износителки поскъпнаха заради поевтиняването на японската йена.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който обединява близо 1000 компании от десет азиатски борси, плюс Австралия и Нова Зеландия, остава почти без промяна на ниво от 116,18 пункта. Той се е понижил с 10% от своята най-висока точка за тази година, отбелязана на 15 април.

С понижение завърши и сесията в Тайван, където Taiex отстъпи с 0,1% до 7 639 пункта. На положителна територия обаче се движи главният индекс на борсата в Хонконг - Hang Seng, който нараства с 0,4% до 20 467,43 пункта, воден от компаниите в сектора на недвижимите имоти.

В Китай Shanghai Composite напредна с 0,8% до 2 490,72 пункта. За това помогнаха данните за спада на цените на жилищата в 70-те най-големи града в страната с 0,1% на месечна база през юни. Пазарът на недвижими имоти в Китай често се посочва като уязвим на прекомерно повишение на цените, което би могло да дестабилизира бързо растящата японска икономика.

За повишението на китайските индекси помогнаха и данните за търговския баланс на страната през този уикенд, които показаха близо 44-процентно увеличение на износа на годишна база до рекордните 137 млрд. долара през юни.

В Австралия S&P/ASX 200 добави 0,3% до 4 409 пункта, подкрепен главно от добивните компании, които спечелиха от поскъпването на металите.

MSCI Asia Pacific се е понижил с 3,5% от началото на тази година. Добивните компании, заедно с банките, са допринесли най-много за този спад сред десетте индустриални групи, представени в индекса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още