IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорени са по-ниски цени за газа, посредниците отпадат*

С колко точно ще бъде понижението на цената не се съобщава с аргумента, че това е търговска тайна

11:48 | 17.07.10 г. 6
Автор - снимка
Създател
Договорени са по-ниски цени за газа, посредниците отпадат*

Постигнати са по-ниски цени за руския газ за България. Отпадат посредниците при доставката на газ и сделките ще се сключват директно с „Булгаргаз”. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след подписването на пътната карта за газопровода „Южен поток”, предаде БНР.

Преговорите са продължили до 3 през нощта и са били подновени тази сутрин. С колко точно ще бъде понижението на цената не се съобщава с аргумента, че това е търговска тайна. Освен това точното намаление все още предстои да бъде определено с точност между двете страни, очаква се това да се случи до 15 август.  

Причината за това е, че искаме да влезем в новия отоплителен сезон с нова цена, каза премиерът.

Пътната карта за газопровода "Южен поток" беше подписана в 9:30 в събота от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и руския енергиен министър Сергей Шматко.

Тя съдържа сроковете и стъпките за осъществяването на предпроектното проучване и създаването на обща българо-руска компания за строителството на „Южен поток”.

Българо-руската компания, която ще строи газопровода на българска територия, ще бъде създадена до февруари 2011 година. Дотогава трябва да е готово и предпроектното проучване.

Предпроектните обсъждания започват веднага. Цената на трасето на българска територия е 835 млн. долара. България и Русия ще си поделят разходите. През газопровода ще минават общо 63 милиарда кубически метра газ.

Коментарът на Сергей Шматко след срещата край Варна е, че е доволен от постигнатите договорки и няма чувството, че са направили големи отстъпки. 

Русия е заинтерeсована да остане на българския газов пазар, посочи той. 

"Не става въпрос за пазарлъци, ние се убедихме, че става въпрос за загриженост за българската икономика", каза още руският енергиен министър. Началото на прякото договаряне без посредници започва след приключване на сега действащите договори, но не по-късно от 1 януари 2013 година, допълни Шматко.

Според вицепрезидента на Газпром Александър Медведев преференциите при доставките на руски газ за България ще действат до 2012 г. По думите му в резултат на преговорите режимът им е подобрен. Според него условията за доставка на руски газ до градовете в Югозападна България също са се подобрили в резултат на преговорите. Той допълни, че от 1 януари 2011 г. ще се повиши количеството на руския газ над обема, договорен през 2009 г.

*Актуализирано към 12:18 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
иво тик так
преди 13 години
Като е тайна да си го плащат те...Аз не искам да плащам тайно,а явно.Що не направят като испанците..с корабчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Какви САЩ...ти луд ли си ? ние 70 км връзка вече трета година не може да построим до Гърция или Истъмбул , а ти говориш за "Набуко". Ако не си го построят руснаците това нещо нема да стане. Все няма да има пари и все ще отиват за "проучвания" и "изследвания".Единствено руснаците имат някакви интереси в БГ , реални интереси и реално влагат някакви пари тук. Така, че колкото и да ни се иска или не те са определени от 1943 и 1945 г за наши "настойници"...или ние за тяхна зона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
vladalex
преди 13 години
Ето ти те ново руско заробване!За ни е този Южен поток - по-добре глобално споразумение със САЩ за едно рамо за Набуко и да се захранваме с азиатски газ, отколкото зависими от Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
FINTA
преди 13 години
Не мишо, поне не се въжда толкова. К за това съм доволен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
mi6omisho
преди 13 години
Не разбрахте ли, че нищо не са договорили, ако бяха намалили цената бибитко щеше да зее по всички телевизии...Просто са договорили комисионите, които пак ние ще платим, на бас че няма да има намаление, освен ако не падне долара или петрола, не виждате ли че крадат като за последно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
prodigal
преди 13 години
Мм да, когато се мисли позитивно, то вземат че станат нещата. Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още