IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ очаква бавен икономически растеж в еврозоната заради дълговете

МВФ прогнозира, безработицата в еврозоната да се задържи на 10,2% през тази година и да падне едва до 10,1% през 2012

11:02 | 22.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ очаква бавен икономически растеж в еврозоната заради дълговете

Еврозоната ще има растеж от под 2% до края на 2012 г. поради усилията на много страни от региона да разрешат проблемите с дълговете си. Това прогнозира в изявление днес Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от Wall Street Journal.

МВФ подчертава, че съществуват три основни области, на които трябва да се обърне внимание, за да се постигне устойчиво възстановяване на икономиката: справяне със слабостта в банковия сектор, прилагане на амбициозни планове за финансова консолидация и продължаването на фундаменталните структурни реформи в сферата на социалното осигуряване и пазара на труда.

След като 16-те страни от еврозоната рязко увеличиха общия си фискален дефицит през 2009 г., за да се противопоставят на глобалната рецесия, МВФ прогнозира, че еврозоната ще има „неутрална фискална политика“ през 2010 г. и ще намали дефицита си през следващите две години.

По-строгата фискална дисциплина ще ограничи растежа, посочват от МВФ, но в същото време тя е необходима за стабилизиране на дълговите нива в региона.

Страховете за фалит, породени от гръцката финансова криза от началото на годината, мотивира и други силно задлъжнели страни от еврозоната да ограничат разходите си. „Очакваме, че мерките ще са достатъчни за овладяване на дълговата криза“, се казва в изявление на МВФ. „Въпреки това, по слабото доверие на инвеститорите и фискалното преструктуриране ще ограничат потенциалния растеж“.

Като резултат МВФ прогнозира, че безработицата в еврозоната, която е била 7,6% преди началото на глобалната рецесия през 2009 г., се очаква да се задържи на 10,2% през тази година и да падне едва до 10,1% през 2012 г.

Положителна страна все пак е спадът на еврото, който се очаква да подкрепи износа. МВФ подчертава, че еврото „сега е на стабилни нива“. „Възстановяването на Европа ще бъде подпомогнато допълнително, ако еврото остане на тези нива“, казва Люк Евърарт, директор на европейския департамент на МВФ.

По-дълбокият риск за Европа е завръщането на кредитната криза. Кредитен срив от мащабите на този от 2009 г. може да понижи брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната с 2% през следващата година.

МВФ подчерта, че бъдещият растеж в региона зависи от прилагането на редица структурни реформи, но че прогресът в тази насока е твърде епизодичен.

Сред мерките, подкрепяни от МВФ, е повишаването на пенсионната възраст като начин за насърчаване на европейците да работят по-дълго. Германия, казват от МВФ, трябва подобри конкурентоспособността в сектора за услуги, Франция трябва да опрости процедурите при освобождаване на служители от работа, Италия да ускори приватизацията, а Испания да намали помощите за безработни, за да мотивира безработните да си търсят нова работа.

МВФ посочи като важна и нуждата от заздравяване на европейските институции. „Сега е времето да се установи ефективен икономически и валутен съюз чрез стриктното прилагане на здравословни фискални и структурни политики, и завършване на цялостната рамка за финансова стабилност“, се казва още в изявлението на фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още