IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частният сектор в еврозоната отново расте през юли

Индексът на бизнес активността в производствения сектор и сектора на услугите неочаквано се повиши

12:15 | 22.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Частният сектор в еврозоната отново расте през юли

Частният сектор в еврозоната изненадващо отчете ръст през този месец въпреки прогнозите за забавяне на активността, предизвикани от фискалната криза в еврозоната, която влоши силно перспективите пред европейската икономика.

Темпото на растеж в производството и сектора на услугите се ускорява и което е още по-обнадеждаващо – компаниите започват да наемат повече работници. Това показват предварителните данни от проучване на пазарния институт Markit, цитирани от Ройтерс.

От Markit обаче предупреждават, че оживлението може да е временно и да се дължи в известна степен и на позитивните ефекти от Световното първенство по футбол.

Крис Уилямсън, който отговаря за юлското проучване на Markit, уточнява, че е бил приятно изненадан от добрия старт на втората половина на годината за частния сектор на еврозоната, но все още очаква слаб растеж на брутния й вътрешен продукт (БВП) през втората половина на годината.

Индексът на бизнес активността в сферата на услугите на еврозоната, изчисляван от Markit, се е повишил до 56 пункта през юли спрямо 55,5 пункта за предходния месец. Очакванията бяха за спад до 55 пункта.

Той се базира на проучване сред мениджърите, отговарящи за покупките в 2000 компании от сектора на услугите в еврозоната, в това число банки, хотели, ресторанти, мобилни оператори и др.

Междувременно индексът на бизнес активността в производствения сектор на еврозоната, който засега е по-голям източник на растеж за нейната икономика, също се разраства. Съответният индекс се повишава до 56,5 пункта през юли от 55,6 пункта през юни. Прогнозите бяха за понижение до 55,2 пункта.

Общият индекс на бизнес активността в двата сектора на свой ред се повишава до 56,7 пункта за този месец спрямо 56 пункта за юни.

Икономистите на Markit очакват 0,6%-0,7% растеж на БВП на еврозоната през второто тримесечие, като отричат възможността за повторен спад на икономиката й през втората половина на тази година.

БВП на еврозоната нарасна с 0,2% през първото тримесечие на тази година и 0,1% през последните три месеца на 2009 г.

Международният валутен фонд съобщи днес, че очаква забавен растеж на европейската икономика през тази година и прогнозира, че безработицата в еврозоната ще остане висока до края на 2012 г.

Еврото поскъпва с половин процент срещу долара днес, като към 12:05 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2810 долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 10
hienata
преди 13 години
става това което се предвиждаше преди месец - основния интерес от случващото се в Евро зоната е за Германия.....именно техните индекси покачват и средно-европейския, за съжаление обаче Европа не се изчерпва с Германския просперитет. Получава се така, че една държава се облагодетелства от несгодите на доста други!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още