IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалното министерство иска вдигане на минималната заплата, МФ – не

Засега няма достатъчно основания за вдигане на минималната работна заплата от 240 лв. на 270 лв., посочват от финансовото министерство

17:09 | 07.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Социалното министерство иска вдигане на минималната заплата, МФ – не

Министерството на труда и социалната политика официално предлага минималната работна заплата за 2011 г. да се вдигне от сегашните 240 лв. на 270 лв., стана ясно от проведено днес обсъждане на основните параметри на бюджетната рамка за 2011 г.

Подобно искане синдикатите поставиха още в началото на лятото.

Основните мотиви на министерството сега са, че вече е време за това, тъй като минималната заплата не е вдигана от две години и разликата между нея и средната заплата е нараснала. Освен това вдигането на минималната заплата ще помогне и за намаляване на сивата икономика, отбелязаха от социалното министерство. Според техните изчисления преразходът за бюджета няма да е голям, а ползите в социално изражение ще са значителни.

Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов обаче заяви, че засега няма достатъчно основания за вдигане на минималната работна заплата и това не е залегнало в първоначалния вариант на бюджетната рамка за 2011 г.

От Българската стопанска камара коментираха, че е по-добре да се върви към определяне на минимални заплати по браншове, защото видовете труд и заплащането им са много различни. От камарата посочиха, че колективният трудов договор в минния бранш например вече предвижда минимална заплата от 350 лв., докато в сектори като шивашката промишленост минимална заплата от 240 лв. е приемлива.

Владислав Горанов обобщи, че за следващата година засега не се предвижда вдигане на никакви социални плащания и помощи, като тези за майчинство, безработица и др. Предвижданите около 1,2 млрд. лева повече в консолидираната фискална програма за 2011 г. спрямо тази ще отидат за покриване на бюджетния дефицит, така че той да е в рамките на до 2,5% от брутния вътрешен продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още