IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността от непубличните фондове за имоти продължава възстановяването си

Непубличните фондове за имоти в Европа отчетоха средна доходност от 1,5% през второто тримесечие на 2010 г.

11:01 | 27.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Доходността от непубличните фондове за имоти продължава възстановяването си

Доходността от непубличните фондове за имоти в Европа през 2010 г. се върна на положителна територия за пръв път от 2007 г. насам, сочи нов индекс на международната асоциация на непубличните фондове за имоти INREV .

Според тримесечния индекс на асоциацията ръстът на възстановяване продължава и пред второто тримесечие на годината, макар и средното ниво на показателя да отчита лек спад.

Непубличните фондове за имоти в Европа отчетоха средна доходност в местни валути от 1,5% през второто тримесечие на 2010 г., спрямо 2,5% през първото. За цялата 2009 г. доходността беше отрицателна на ниво от 7,8%.

Процесът на възстановяване продължава да бъде воден от Великобритания с доходност от 6,3% през първото тримесечие и 2,9% през второто. Това е значително по-рано подобрение в сравнение с Континентална Европа с 0,4% и 0,7%, съответно.

Според асоциацията различните стойности на възстановяване са отражение на различния мащаб на рецесията на съответните пазари. Великобритания например отчете сравнително по-тежък спад, като възстановяването там е с по-бързи темпове.

“Сегментът на непубличните фондове за имоти отново отчете положителни данни, но ние продължаваме да виждаме ясно разграничение между темповете на възстановяване във Великобритания и континента”, казва Лонек Льовик, директор Проучвания и пазарна информация в INREV.

„Великобритания отчита смесени две тримесечия с общ положителен ръст, който се забави през второто тримесечие. Континентът може да изглежда по-бавен в своето възстановяване, но на първо място (там) ефектът на рецесията не беше толкова силно усетен“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още