IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси изплуваха на положителна територия

Златото с доставка през декември поскъпна с 0,7% и постави нов ценови рекорд от 1 308,30 долара за тройунция

23:53 | 28.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси изплуваха на положителна територия

Водещите борсови индекси в САЩ изплуваха на положителна територия в края на днешната волатилна сесия на фона на смесените данни за повишението на цените на жилищата и силното влошаване на потребителските очаквания за икономиката.

Индексът на 30 от най-големите и активно търгувани компании на Wall Street Dow Jones Industrial Average се изкачи с 0,4% до 10 858,14 пункта. Широкият борсов показател S&P 500 добави 0,5% до 1 147,70 пункта, а индексът на компаниите от Nasdaq – Nasdaq Composite, спечели 0,4% до 2 379,59 пункта.

Доброто представяне на щатските борси през миналата седмица ги повиши до най-високите им нива за последните четири месеца, след което последва спад вчера заради засилилите се опасения от задълбочаване на фискалната криза в Европа и влошаване състоянието на американската икономика.

Икономическите данни за САЩ от днес показаха, че очакванията на домакинствата в най-голямата икономика на света за изгледите пред нейното развитие са се влошили рязко през септември и са станали отрицателни за първи път през последните осем месеца.

Това показа индексът на потребителското доверие, изчисляван от Conference Board, който се понижи до 48,5 пункта през септември от ревизираните надолу 53,2 пункта за август. Стойност под 50 пункта означава, че броят на песимистично настроените за икономиката участници в допитването е по-голям от този на оптимистите.

Освен това нивото му е близо два пъти по-ниско от 90-те пункта, които са считани за индикатор за стабилна икономика на САЩ, пише CNN.

Разочароващите данни за потребителските очаквания бяха компенсирани от доклада за жилищния пазар на Case/Shiller. От него стана ясно, че жилищните имоти в 20-те най-големи американски града са поскъпнали с 0,6% на месечна база през юли и се намират с 3,2% над миналогодишните си нива.

Междувременно златото продължи своя възход и завърши с ръст пета поредна сесия. Цената му отбеляза пореден рекорд, повишавайки се с 0,7% до 1 308,30 долара за тройунция в края на сесията на Нюйоркската метална борса. По-рано котировките му стигнаха до 1 311,80 долара за тройунция под влияние на силното поевтиняване на щатския долар.

Цените на американските държавни ценни книжа (ДЦК) се повишиха, в резултат на което лихвените проценти по 10-годишните облигации паднаха до 2,47% от 2,53% в понеделник. Щатското правителство ще предложи на инвеститорите на търг ДЦК за общо 158 млрд. долара през тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още