IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София все по-малко атрактивна за инвестиции в имоти

Българската столица се нарежда на 93-то място сред 104 града в Европа по атрактивност за инвестиции в имоти през 2010 г.

13:25 | 11.10.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
София все по-малко атрактивна за инвестиции в имоти

София продължава да се понижава в класацията за най-атрактивните пазари за инвестиции в недвижими имоти в Европа, сочи нов доклад на LaSalle Investment Management, предоставен на Investor.bg.

В подреждането за 2010 г. българската столица е класирана на 93-то място сред 104 локации в Европа.

Това е значително понижение в сравнение със 72-ро място, което градът заемаше в класацията за 2009 г. и от 68-мо през 2008 г.

Проучването е базирано на три основни фактора за всеки регион, най-голяма тежест с 60% от които имат перспективите за ръст. Останалите два фактора, всеки с по 20%, са наличието на капитали и богатството на местните инвеститори, както и бизнес средата на съответните пазари.

Лидер в тазгодишната класация е Лондон, който възстановява позициите си от 2008 г., измествайки Мюнхен (сега на 3-то място), който оглавяваше подреждането през 2009 г.

Според компанията най-тежката точка по отношение на инвестиционната привлекателност на британската столица е преминала през 2009 г. и „и динамичната икономика на града се възстановява бързо“.

След като през 2009 г. към класацията е била прибавена Москва на 6-то място, градът продължава да печели позиции и за тази година се нарежда на 2-ро място. Този резултат ясно показва размера и платформата за изключителен ръст, с които градът разполага.

В контекста на изключително селективно и крехко възстановяване през 2010 г. е ясно, че неконкурентните локации се понижават в подреждането, тъй като вече не могат да разчитат на инерцията в националната икономика да поддържа техния ръст, се казва в проучването. Следователно дори и различни локации на традиционно силни пазари като Германия и Франция се класират на по-долни позиции.

За сметка на това нови, развиващи се локации, които започват да растат от много ниска база, се представят сравнително по-добре в пазарна среда, в която икономическият ръст в по-развитите икономики е по-слаб от обикновено.

За разлика от София, редица локации от Централна и Източна Европа подобряват своите позиции, тъй като техните икономики бяха по-слабо засегнати от рецесията или растат с по-голяма инерция.

Проучването покрива 297 региона в 32 държави в Европа с общо население от над 660 млн. души.

Топ 20 на най-атрактивните пазари за инвестиции в имоти в Европа за 2010 г.
1. Лондон
2. Москва
3. Мюнхен
4. Париж
5. Стокхолм
6. Осло
7. Гьотеборг
8. Копенхаген
9. Цюрих
10. Люксембург
11. Тулуза
12. Виена
13. Щутгард
14. Хелзинки
15. Берн
16. Женева
17. Манхайм
18. Утрехт
19. Лион
20. Франкфурт
...
93. София

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
rosybabe
преди 13 години
Въпреки приказките че се възстановяваме аз съм убеден че още не сме достигнали дъното, макар да се надявам да греша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 13 години
Че кой луд ще купи имот в тоя катун, където дори по главните булеварди се разкарват *** с вонящи каруци, а целият град е обкръжен с пръстен отвратителни гета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
OPASEN
преди 13 години
Преди време много ми се смееха на приказките, че имотите са хипер голям балон, ама сега тия, дето ми се смееха, сега плащат кредити на 2-3 пъти по-евтини имоти... Тази статия доказва и едно друго мое твърдение: има още път на долу!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още