IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Константинов: Доплащането за прегледи е легализиране на съществуваща практика

Здравният министър обясни, че и сега се плаща за прегледи при специалисти, но това остава извън закона

10:06 | 14.10.10 г. 1
С. Константинов: Доплащането за прегледи е легализиране на съществуваща практика

„Доплащането при преглед при специалист е една идея да се легализира нещо, което се практикува. Тя трябва да се облече законодателно и финансово“, съобщи здравният министър Стефан Константинов, съобщи Dnes.bg.

Той обаче е категоричен, че иска да чуе мнението на обществото. "Смятам, че хората са настроени положително, но ако не, ще оставим старата система. Това означава, че който има направление, се лекува безплатно, а който не, си плаща", заяви здравният министър.

Позицията на Константинов е, че във всички случаи трябва да има ясен регламент. „Държавата ни е бедна, парите са малко, но трябва да е ясно на хората, когато отидат на лекар, че ще трябва да плащат някои консумативи. Качеството струва пари“, допълни той.

„Нашето здравеопазване няма как да се сравни с това във Франция и Германия, аз просто искам да има ред, искам хората да знаят къде могат да се лекуват без пари“, добави още здравният министър.

Той разви идеята на премиера Бойко Борисов тези, които не си внасят здравните осигуровки, да бъдат наказвани със затвор. Според здравния министър това трябва да засяга само богатите бизнесмени, които са „забравили да си платят“.

По думите му обаче, ако човекът е беден, останал е без доходи и заради това не си е плащал осигуровките, не трябва да бъде наказван по същия начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Първо - абсурдно е да се узаконява незаконна практика. Вместо това е редно да се санкционира - т.е. да се прилага закона.Второ - абсурно е да се прилага закона различно за бедни и богати. За ББ е нещо нормално да плещи глупости, изглежда всички хора които назначава са на неговото дередже.Затвор за здравни вноски - "И ний сме дали нещо на света"! Що за глупост? При липса на здравни вноски човек бива лекуван само в случаи на Бърза Помощ - така е по света. Глоба ли? Ха-ха! И глоба е абсурдно да се налага, здравните вноски обезпечават ПРАВА на работника - като не внася, губи си правата и толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още