IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия няма да се откаже от обвързването на цените на газа с петрола

Еврокомисарят по енергетиката заяви по-рано този месец, че цената на газа трябва да се определя независимо от тази на петрола

10:46 | 22.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Путин: Русия няма да се откаже от обвързването на цените на газа с петрола

Премиерът на Русия Владимир Путин не смята, че моделът на формиране на цените на продавания от Русия природен газ, който е обвързан с цените на петрола, е остарял, пишат руски медии. 

Путин посочва, че засега не вижда друг пазарен механизъм, а и „привързването на цените на газа е към тези на петрола, а те се формират не на административен, а на пазарен принцип“.

Руският премиер отбелязва, че „друг ясен пазарен инструмент за определяне на цените на газа досега никой не е предложил“.

По-рано този месец еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер заяви, че определянето на цените на природния газ би трябвало да се осъществява независимо от измененията на цените на петрола.

Сега пазарните цени, по които основният доставчик на природен газ за Европа – Газпром, продава синьото гориво, се формират по определена формула, в която основен компонент са цените на петрола с отстояние 6-9 месеца.

Владимир Путин коментира още, че през последните месеци някои европейски страни са искали отстъпки в цените на руския газ, тъй като като цяло е намаляло търсенето в условията на криза, обаче Газпром нито по една позиция не е „помръднал“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
"Путин: Русия няма да се откаже от обвързването на цените на газа с петрола"А Борисов току повтаряше заклинанието че "цената на газта ще спадне".Е, то не е, като фактически да е спаднала, '*** нейсе - ще му простим и тази волност - Премиерът живее за и в едното Светло бъдеще...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още