IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монбат с 32% ръст на консолидираните продажби, печалбата спада почти двойно

За деветмесечието на 2010 приходите от продажби нарастват с 50% на годишна база, а нетната печалба се повишава с 4%

11:20 | 30.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Монбат с 32% ръст на консолидираните продажби, печалбата спада почти двойно

Приходите от продажби на Монбат АД през третото тримесечие на 2010 се увеличават с 32% на годишна база до 39,7 млн. лв., показва консолидираният отчет на дружеството, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

Нетната печалба на производителя на акумулатори за тримесечието обаче спада с 47% на годишна база до 2,8 млн. лв.

За деветмесечието на 2010 консолидираните приходи от продажби на Монбат нарастват с 50% на годишна база до 110,8 млн. лв., а нетната печалба се повишава с 3,8% на годишна база до 11,3 млн. лв.

На неконсолидирана база приходите от продажби на Монбат през третото тримесечие нараснаха със 78% на годишна база до 60,1 млн. лв., а нетната печалба спадна с 57% до 2,4 млн. лв.

За деветмесечието на неконсолидирана база продажбите се увеличиха със 76% на годишна база до 141,9 млн. лв., а печалбата се понижи минимално с 0,6% до 13,1 млн. лв.

През октомври приходите от продажби на Монбат АД и Монбат Рисайклинг ЕАД нарастват с 33% на годишна база до 19,8 млн. лв., а печалбата преди данъци се повишава с 2,2% до 2,1 млн. лв.

В края на отчетното тримесечие оловото заема 65 % от структурата на разходите за единица продукт, поради което промяната в цената му е от съществено значение за дружеството, се казва в междинния доклад за дейността.

Международната цена на оловото се е покачила от около 1 850 долара за метричен тон през юли до около 2 175 долара през септември – ръст от около 18%, показват данни в доклада за дейността.

Делът на собственото рециклирано олово, използвано в производството към 30.09.2010 представлява 57%, а на рециклирания полипропилен, собствено производство - близо 100%, се казва още там.

Очакванията са на годишна база за 2010 делът на собственото рециклирано олово, използвано в производството да бъде 47%. Създавайки собствени рециклиращи мощности ръководството на дружеството се стреми да редуцира риска от промяната на цената на основните суровини и материали.

На 01.09.2010 г. в гр. Инджия, Сърбия официално бе открито най-високотехнологичното предприятие в региона за рециклиране на употребявани оловно-кисели батерии – Монбат ДОО. Предвижда се заводът да преработва годишно между 15 и 16 хил. тона олово и оловни сплави.

До края на 2010 предстои и откриването на завода за рециклиране на стари акумулатори в Румъния. Предвижда се заводът да преработва годишно също около 15-16 хил. тона олово и оловни сплави.

Чрез изграждането на собствени рециклиращи мощности зависимостта на дружествата от групата на Монбат АД от движението на цената на оловото ще бъде редуцирана, заявяват от компанията.

Вчера УС на Монбат АД е приел решение за продажба на Монбат Рисайклинг ЕАД (100% дъщерно дружество) на дяловете си от 100% в Монбат ДОО Сърбия (за 2,36 млн. евро) и Монбат Рисайклинг Румъния (за 3,75 млн. евро).

Сделките ще бъдат осъществени възоснова и съгласно параметрите на приетите решения на извънредното Общо събрание на акционерите на Монбат, проведено на 19.04.2010, на което бе гласувано вътрешногруповото преструктуриране.

Продажбата на дяловете все още не е вписана в Търговските регистри на Сърбия и Румъния. След вписване в съответните търговски регистри промяната ще бъде отразена и във финансовите отчети на компанията.

Преди десетина дни възникна пожар в цех на Монбат, който обаче не доведе до спиране на нормалната производствена дейност на компанията и няма да се отрази съществено на нейните резултати.

По-рано през месеца Монбат внесе в КФН проспект за двойно листване на друг пазар, освен БФБ-София, и обяви, че е в процес на договоряне на кредит от ЕБВР за 15 млн. евро.

Акциите на Монбат приключиха вчерашната търговия на БФБ на ниво от 6,40 лв. за брой, което представлява понижение от 1,5% от началото на годината и спад от 6,6% за последните 12 месеца. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 249,6 млн. лв.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още