IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глоби за 90 хил. лв. наложиха на чуждестранни превозвачи за седмица

За последните три месеца при проверки инспекторите на Автомобилна администрация са наложили глоби на камиони и автобуси с чуждестранна регистрация за 800 хил. лв.

13:42 | 02.12.10 г.
Глоби за 90 хил. лв. наложиха на чуждестранни превозвачи за седмица

През изминалата седмица Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” наложи глоби в размер на 90 000 лв. на чуждестранни превозвачи след проверка на камиони и автобуси с чуждестранна регистрация и на превози за собствена сметка, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Проверени са 1000 моторни превозни средства и са издадени 70 акта и наказателни постановления. При превозите за собствена сметка инспекторите са проверили 1400 МПС-та и са съставили 140 акта.

Тези действия са част от разпоредените от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков мерки за борба със сивата икономика в автомобилния сектор.

За последните три месеца при специализирани проверки инспекторите на Автомобилна администрация са наложили глоби на камиони и автобуси с чуждестранна регистрация на стойност 800 000 лева, като са проверили 12 000 МПС. Издадени са 750 акта и наказателни постановления, както на 190 автомобила е наложено наказание – временно спиране от движение или отнемане на свидетелството за правоуправление.

Най-много нарушения са извършени от водачи с турска регистрация – 460, след тях са тези от Румъния – 130 и от Гърция – 13. Инспекторите са следили за спазване на разрешителния режим и времето за управление и почивка.

За последните три месеца инспекторите са проверили 16 000 МПС-та, извършващи превози са собствена сметка и са съставили 1 800 акта. Следва издаването на наказателни постановления и изпращането им в НАП за принудително събиране на глобите.

Най-често срещаните нарушения при тези превози са: липса на трудов договор на водача, липса на документ, удостоверяващ собствеността на товара или че пътниците са служители на фирмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още