IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Захариев: Към момента много трудно може да се оцени един жилищен имот

Основната причина е, че много закони не се спазват, каза председателят и изп. директор на FPI Марио Захариев по време на Клуб Investor.bg

16:32 | 08.12.10 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>Марио Захариев. Снимка: Investor.bg</p>

Марио Захариев. Снимка: Investor.bg

Към момента много трудно някой може да направи реална оценка на един жилищен имот. Това е така, защото много от законите, по които се движим, не се спазват. Това мнение сподели Марио Захариев, председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на ФеърПлей Интернешънъл (FPI), по време на най-новото издание на Клуб Investor.bg, което бе посветено на жилищните имоти.

Има много въпроси във връзка с това кои закони се спазват, за да можем реално да остойностим жилището, коментира той.

„Категорично смятам, че могат да се намерят и по-ниски цени, но това не са реални цени на завършени обекти, това са рискови цени, проекти, (за) които плащайки по-ниско, всеки носи своя риск“, добави Захариев.

Той каза, че както банките калкулират риска в своите кредитни продукти, така и предприемачите трябва да смятат риска, който вече е „коренно различен риск от това, което беше последните 10 години в условията на растящ пазар и благодарение на големия недостиг“.

Горе-долу статистиката, доколкото я имаше, през 1995 г. показваше, че в София са необходими 60-70 хил. жилища за обновяване на стария жилищен фонд и за да се посрещнат нуждите на новите жители, които идват от провинцията, каза той.

„В момента статистиката не я знам точно, но при всички положения има някакво насищане, бих казал и пренасищане“.

От друга страна, Атанас Гаров, изпълнителен директор на Colliers International за България, каза, че всеки един имот би могъл да бъде оценен. За целта е необходимо да се анализира всеки един детайл от търсенето и предлагането в малко повече подробности.

Още от Клуб Investor.bg:

Т. Тошев: Манипулирането на цените на имотите - твърде невъзможно

А. Гаров: Достигнахме дъното на жилищните цени

Цв. Тасева: Ниските цени – фокус на търсенето на жилища у нас

Г. Гълъбов: 100% ипотека само с допълнително обезпечение

Арх. Диков за създаването на „нормален пазар“ на жилища в България

2010 – годината на наемите на жилищния пазар у нас

Снимки от събитието може да видите тук

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Генерален спонсор: Emporiki bank Credit Agricole Group
С подкрепата на: Johnnie Walker, Eucerin, Bulvaria, Euroins и със специалното участие на Енемона

Свързани компании:

ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ(FPP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 31 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
цената на един имот ново строителство не е ли равна на цената на тухлите, бетона и останалите материали + цената на земята + цената на такси, комисионни, разрешителни + заплата на работниците + печалба на строителя?------------Ами не, цената на новото не е равна на това. Така сметнато се получава прекалено ниска цена и затова се налага да бъде надувана по най-разнообразни начини. Това е разбира се, ако приемем "нормални" стойности за цената на земята и печалбата на строителя. Точно там обаче цените могат да бъдат (и са) надувани яко. Който проблем няма друго решение освен коренна промяна на досегашния бизнес модел в строителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 31 rate down comment 0
mm-mm
преди 13 години
Без да претендирам, че разбирам нещо, но цената на един имот ново строителство не е ли равна на цената на тухлите, бетона и останалите материали + цената на земята + цената на такси, комисионни, разрешителни + заплата на работниците + печалба на строителя. Цената на наема се определя от цената на имота, като може да се ускъпи или намалее в зависимост от търсене и предлагане. Цената на старите апартаменти би трябвало да се опраделя от цената на новото строителство, като се начислява някаква амортизация и т.н. Поправете ме ако бъркам в разсъжденията. Вярно, че в България всички са тарикати и гледат да прецакат системата, заблуждават хората с някакви измислени термини, статистики, тенденции, бъдещи стойности, но все пак повечето хора си купуват имот за да живеят в него, не за да го дават под наем или с цел други инвестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 32 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
fruity:истината е, че цената на един имот е в порядъка на 20 години наем-----------------------И защо 20? Защо не 15? Или 10? Или 7? 20 може и да е било преди доста време, когато строителството на една жилищна сграда е било (рядко) събитие. Днес, в 21-ви век, при толкова по-развити технологии, 7 години е значително по-добър срок. Е, за съжаление, поради силно изоставане на организационните и финансовите "технологии", които вкарват ненужно оскъпяване, на практика се получава, че 7 години са малко. Но 10 е напълно реалистична цифра. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 31 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
Deripaska:не са важни колко са нивата на наем в момента, а е важно колко ще бъдат за в бъдеще, защото купувача ще получава бъдещите, а не сегашните наеми! Освен това трябва да знаеш колко ще бъдат бъдещите лихви, доходите на потенцилните купувачи на този вид имот и какво ще е бъдещето търсене към имоти в дадената локация...---------------------Абе върнаха ли вече в УНСС специалностите по планиране на народното стопанство или още не са? Така като гледам вече има сериозна нужда от тях...Шегичка мъничка... :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 31 rate down comment 0
balinovinvest.com
преди 13 години
Млади господине, всичко си има мярка! Едно да коментирате друго е да пълните "ефира" със скалъпени изречения. Ако мога да знам от колко време се занимавате НИ ? Или сам си говорите в мъглата на цигарата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 31 rate down comment 0
alen007
преди 13 години
Много хубав коментар поздравления за инвестор най- накрая да се изкаже мислещ човек и самите му постижения го доказват. А на КОМСОМОЛЕЦА -ГАРОВ му препоръчвам когато човек с опит и бизнес култура му говори да не се изказва неподготвен по добре си записвай за да се научиш ниакой ден. Излагаш се младеж пред хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 33 rate down comment 0
fruity
преди 13 години
Е как не могат да оценят лесно един имот, но пък не споменават да им е трудно с оценката на наемите. Ако гледаме на имота като на дълготраен актив, който носи месечна доходност равна на наема, оттам нататък си има формули за оценката. И която ще формула да се вземе, каквито и ставки на инфлация и риск да се до-умножават, истината е, че цената на един имот е в порядъка на 20 години наем. Ако има нужда от ремонт, се взема предвид наема, който би се взел ако е ремонтиран и после се вади стойността на ремонта. Това са груби сметки, но те дават ясна идея за нивото, около което да се върти цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 34 rate down comment 1
pederator
преди 13 години
Както виждам - не става дума за покупка СЕГА а за покупка В БЪДЕЩЕ хахахаха!Що за глупост Боже...Ама така е, риба се лови в мърна вода - сега трябва да забълбукаме стадото и после да му пробутаме скъпо - щото видиш ли наемите ОЩЕ УТРЕ ще се утроят (поне - за да постигнат СЕГАШНИТЕ "цени" на НИ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 3
Deripaska
преди 13 години
"Пълни глупости. Цената е много лесно да бъде изчислена на база наемните нива в конкретния район - те от своя страна са базирани на платежоспособното търсене (т.е. възможността така оценено НИ да бъде и обект на сделка въобще)."Ех, ако беше толкова лесна сметката и един компютър можехме да сложим да търгува с недвижими имоти :-) За да направиш реална оценка на един имот изобщо не са важни колко са нивата на наем в момента, а е важно колко ще бъдат за в бъдеще, защото купувача ще получава бъдещите, а не сегашните наеми! Освен това трябва да знаеш колко ще бъдат бъдещите лихви, доходите на потенцилните купувачи на този вид имот и какво ще е бъдещето търсене към имоти в дадената локация...Както виждаш само въпроси с повишена трудност на които не е много лесно да се отговори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 1
pederator
преди 13 години
Май трябва речник - да провериш що е то "предприемач".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още