IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Захариев: Към момента много трудно може да се оцени един жилищен имот

Основната причина е, че много закони не се спазват, каза председателят и изп. директор на FPI Марио Захариев по време на Клуб Investor.bg

16:32 | 08.12.10 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>Марио Захариев. Снимка: Investor.bg</p>

Марио Захариев. Снимка: Investor.bg

Към момента много трудно някой може да направи реална оценка на един жилищен имот. Това е така, защото много от законите, по които се движим, не се спазват. Това мнение сподели Марио Захариев, председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на ФеърПлей Интернешънъл (FPI), по време на най-новото издание на Клуб Investor.bg, което бе посветено на жилищните имоти.

Има много въпроси във връзка с това кои закони се спазват, за да можем реално да остойностим жилището, коментира той.

„Категорично смятам, че могат да се намерят и по-ниски цени, но това не са реални цени на завършени обекти, това са рискови цени, проекти, (за) които плащайки по-ниско, всеки носи своя риск“, добави Захариев.

Той каза, че както банките калкулират риска в своите кредитни продукти, така и предприемачите трябва да смятат риска, който вече е „коренно различен риск от това, което беше последните 10 години в условията на растящ пазар и благодарение на големия недостиг“.

Горе-долу статистиката, доколкото я имаше, през 1995 г. показваше, че в София са необходими 60-70 хил. жилища за обновяване на стария жилищен фонд и за да се посрещнат нуждите на новите жители, които идват от провинцията, каза той.

„В момента статистиката не я знам точно, но при всички положения има някакво насищане, бих казал и пренасищане“.

От друга страна, Атанас Гаров, изпълнителен директор на Colliers International за България, каза, че всеки един имот би могъл да бъде оценен. За целта е необходимо да се анализира всеки един детайл от търсенето и предлагането в малко повече подробности.

Още от Клуб Investor.bg:

Т. Тошев: Манипулирането на цените на имотите - твърде невъзможно

А. Гаров: Достигнахме дъното на жилищните цени

Цв. Тасева: Ниските цени – фокус на търсенето на жилища у нас

Г. Гълъбов: 100% ипотека само с допълнително обезпечение

Арх. Диков за създаването на „нормален пазар“ на жилища в България

2010 – годината на наемите на жилищния пазар у нас

Снимки от събитието може да видите тук

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Генерален спонсор: Emporiki bank Credit Agricole Group
С подкрепата на: Johnnie Walker, Eucerin, Bulvaria, Euroins и със специалното участие на Енемона

Свързани компании:

ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ(FPP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 36 rate down comment 2
no-credit
преди 13 години
Всичко което казва тоя човек е в посока прехвърляне на риск, разноски и отговорности към купувачи и собственици ----------------------------pederator,и ти си един разбирач... :) Ами много ясно, че цялата сметка накрая я плаща купувача. Много си е прав човека - всеки бизнес си калкулира риск, не само банкери и строителни предприемачи. И този риск се отразява в крайните цени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 2
pederator
преди 13 години
След изслушване на "аз не знам" речта му ми стана смешно - какво търси този "професионалист" в бранша освен да навива хората че цените трябва да са по-високи?! Особено тирадата как предприемача трябвало да иска премия за риск (!!!) - престъпното оправдание на банките, нямам думи. Какъв е тоя предприемач ако не е способен да поеме риск?! Туй да не е благотворителност, това е бизнес и негодните да се справят ще отпаднат по волята на пазара. Всичко което казва тоя човек е в посока прехвърляне на риск, разноски и отговорности към купувачи и собственици - егати "бизнесмена" смешен хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 2
pederator
преди 13 години
"Категорично смятам, че могат да се намерят и по-ниски цени, но това не са реални цени на завършени обекти, това са рискови цени, проекти, (за) които плащайки по-ниско, всеки носи своя риск, добави Захариев."за да се посрещнат нуждите на новите жители, които идват от провинцията, каза той."Пълни глупости. Цената е много лесно да бъде изчислена на база наемните нива в конкретния район - те от своя страна са базирани на платежоспособното търсене (т.е. възможността така оценено НИ да бъде и обект на сделка въобще). Както добре видяхме - риска за купувача съществува винаги - при липсата на каквито и да е наказания за измамниците.Колкото до "новите жители от провинцията" - от София вече се изнесе доста народ и е добре децентрализацията да продължава. Ненормално е някой да я иска въобще!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още