IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Диков: Край на изкуственото завишаване на жилищните цени

Тенденцията при ценообразуването на жилищата трайно се променя и пазарът влиза в разумни граници, каза главният архитект на София по време на Клуб Investor.bg

15:38 | 09.12.10 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>Петър Диков. Снимка: Investor.bg</p>

Петър Диков. Снимка: Investor.bg

Цената на жилищния продукт има четири съставки: 1. себестойност на продукта (самото строителство); 2. цената на земята; 3. цената на кредита; и 4. цената на общинската услуга.

Това каза главният архитект на София Петър Диков по време на най-новото издание на Клуб Investor.bg, което бе посветено на жилищните имоти.

1. Себестойност на продукта

През последните 10 години себестойността на строителството беше показател, в който се калкулираше печалба, която в много случаи не е нормалната печалба за една нормална икономика, коментира той.

Това беше възможно поради факта, че в не малко случаи ролята на предприемач или инвеститор и ролята на строител се осъществяваха от едно и също лице. С други думи предприемачът в много случаи, представлявайки и строител, можеше да определя тази себестойност на строителния продукт по свое усмотрение.

Моето мнение е, че това едва ли има шанс да продължи или, ако продължи, ще бъде в едни доста ограничени случаи, прогнозира Диков.

2. Цената на земята

Поради голямото търсене в продължение на много години цената на земята се завишаваше по две линии – първо чисто като финансова цена и второ - по схемата на обезщетение, което автоматично добавяше към цената на строителния продукт 15% до 35%, дори до 40% обезщетение. Това водеше естествено до нарастване на цената на целия продукт, който беше предлаган на пазара.

3. Цената на кредита

В огромна част от случаите цената на кредита беше включена за сметка на клиента. Масово жилища се изграждаха с пари на клиента, което автоматично прехвърляше в тежест на купувача цялата цена на кредита с всички лихви, които се натрупват през годините. В света на реалната пазарна икономика, към който се стремим, цената на кредита обикновено се поема от предприемача, каза Диков.

4. Цената на общинската услуга

Преди няколко години тя беше символична. Преди четири години аз инициирах за София повишаване на цената на услугата с близо 20 пъти като цена на строителното разрешение. Към настоящия момент считам, че това е недостатъчно за целите, които общината е длъжна да изпълни спрямо всеки коректен инвеститор – да осигури инфраструктурата, коментира той.

За съжаление вече имаме един голям наследен дефицит, който всички инвеститори поставят като проблем пред общината – няма инфраструктура. За съжаление в много случаи такава няма, няма и да има.

Това е така, защото ресурсът, който трябваше да отиде през годините за развитие на инфраструктурата, беше използван за други цели и беше трансформиран в стоки и предмети, които нямат никакво отношение нито към развитието на градската среда, нито към развитието на жилищното строителство.

За първите два фактора очакваме запазване на сегашното равнище или понижение. При вторите два обаче тенденцията според мен е нагоре. Така средно като цена на строителния продукт, излизайки на пазара, моите очаквания са за запазване на сегашното равнище, дори с времето за тенденция към нарастване, обобщи Диков.

Още от Клуб Investor.bg:

М. Захариев: Към момента много трудно може да се оцени един жилищен имот

Т. Тошев: Манипулирането на цените на имотите - твърде невъзможно

А. Гаров: Достигнахме дъното на жилищните цени

Цв. Тасева: Ниските цени – фокус на търсенето на жилища у нас

Г. Гълъбов: 100% ипотека само с допълнително обезпечение

Арх. Диков за създаването на „нормален пазар“ на жилища в България

2010 – годината на наемите на жилищния пазар у нас

Снимки от събитието може да видите тук

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Генерален спонсор: Emporiki bank Credit Agricole Group
С подкрепата на: Johnnie Walker, Eucerin, Bulvaria, Euroins и със специалното участие на Енемона

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
pecan
преди 13 години
a znaete li kolko e lo6o ako nqma novi prokti.to i za brat mu 6te ima po malko rabota.vqrno e 4e v germaniq taksite za infrastuktura sa dosta po golemi no horata polu4avat dosta pove4e a za edno i sy6to ka4estvo na stroitelstvoto moje da se okaje 4e cenite tam sa po dobri za podobni gradove
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
bertram
преди 13 години
интереса клати феса и нашия Г архитект не прави изключение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
melon
преди 13 години
Как можаха да съсипят един приятен град като София?!?!?Пък не ги е и срам да се изказват!"Архитекте" кой те е учил и нямаш ли срам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 13 години
Който трябва:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
Данни
преди 13 години
М...да,чудесно би било,общината или държавата да предлагат,дори и не активно терени за жилищно строителство!!!Има обаче едно,НО, та те тези терени одавна ги предложиха на "наши хора".Та извода е недоволни избиратели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
greenman
преди 13 години
От кога, главен архитект разбира и от пазар на имоти бре?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
pederator
преди 13 години
Диков да каже защо по негова вина София е застроена като бунище първо, пък после да обяснява как трябва да се вдига над 20 пъти цената на общинската "услуга". Инфраструктурата е скапана и на места липсва дори в зони с регулация - на какво основание 20 пъти завишаване на цената на "услугата"? Досега са крали от парите за инфраструктура - сега се оплакват че са им малко!Диков да иде до Берлин да види инфраструктура, качество на строителството и цени - и тогава да дойде да обяснява "моите очаквания са за запазване на сегашното равнище, дори с времето за тенденция към нарастване"Въпроса е кой му е платил за да подвежда хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
no-credit
преди 13 години
Общината и държавата да не се правят, че от тях нищо не зависи, а да се намесят на пазара с активно предлагане на терени за жилищно строителство. Така първо ще съберат пари, второ ще окажат натиск надолу на цените на терените, трето, в резултат на по-ниските цени ще се съживи строителството и четвърто, ще имат повече доволни избиратели. При обратно действие (бездействие) се получава съответно обратен краен резултат - недоволни избиратели. Изборът е в техните ръце. Оправдания не се приемат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още