IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългият път към АЕЦ Белене – колебанията не винаги са полезни

Позицията на правителството относно АЕЦ Белене направи "кръг" и докъде (не)стигнахме при реализацията на атомната централа през 2010 година

08:15 | 15.12.10 г. 13
Автор - снимка
Създател
Дългият път към АЕЦ Белене – колебанията не винаги са полезни

Изминаващата 2010 г. в областта на енергетиката може би ще се запомни не толкова с голям напредък по крупните енергийни проекти, колкото с колебанията на правителството относно тяхното развитие.

Най-големи обрати в намеренията за развитието си през 2010 г. „преживя“ проектът за АЕЦ Белене. В началото на годината, през февруари, при посещението на руския министър на икономиката Сергей Шматко и генералния директор на „Росатом“ Сергей Кириенко, като че ли нещата изглеждаха сравнително ясни и дори бяха набелязани „стъпки“ за реализиране на проекта.

Тогава министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков заяви, че до избора на нов стратегически инвеститор (което се очаква да стане до средата на 2011 г.), би трябвало работата по централата да продължи, тъй като консервирането и разконсервирането на площадката ще струва много скъпо.

Беше обявено, че още до края на месец март тази година се предвижда да бъде създадена така наречената проектна компания между България и Русия за строителството на атомната централа.

Още през февруари шефът на „Росатом“ (в която влиза избраният за изпълнител на АЕЦ Белене „Атомстройекспорт“) обяви, че руската компания е готова да финансира строителството на АЕЦ Белене за тази и следващата 2011 г. с общо до 2 млрд. евро без държавни гаранции от българска страна, като тези средства по-късно да се върнат от избрания стратегически инвеститор.

В началото на годината стартира и изборът на консултант за АЕЦ Белене, който приключи едва през ноември.

Също през февруари енергийният министър коментира, че се обмисля схема за финансиране на строителството на АЕЦ Белене, при която България да запази 50 на сто от собствеността върху атомната централа.

През април обаче, когато според разчетите вече трябваше да има проектна компания, а нямаше, министър Трайков заяви, че практическото строителство на АЕЦ Белене ще започне, след като бъде намерен стратегически инвеститор.

Тогава той посочи, че Русия може да се включи в АЕЦ Белене, но не като стратегически инвеститор. Така на практика правителството отхвърли предложения два месеца по-рано от Русия вариант за финансиране на строежа на централата. Приблизително по същото време министърът прогнозира, че строителството на АЕЦ Белене може да започне през 2011 г., „ако ни се отдаде на реализираме всички планове“.

Към средата на годината се появиха индикации за желание на сръбската държава да участва, макар и с малък дял в АЕЦ Белене, като през ноември тези намерения станаха официални.

Колебанията в намеренията за развитието на АЕЦ Белене обаче бяха най-големи при премиера Бойко Борисов. През май той обяви, че „АЕЦ Белене може да се превърне в един от най-значимите и големи енергийни проекти, както на Балканите, така и в Европа”. През юни премиерът направи изявление, което се изтълкува като „замразяване“ на АЕЦ Белене, а две седмици по-късно сам изказа становището, че проектът „АЕЦ Белене не е замразен“.

През юли в парламента Борисов коментира, че европейският инвеститор при реализацията на АЕЦ „Белене“ може и да е с малък дял. В края на септември Бойко Борисов отново коментира, че България има всички разрешителни и още утре може да стартира строежа на централата и че за страната ни е „изключително важно да намери европейски инвеститори“.

Този път позицията на премиера за АЕЦ Белене се задържа една и съща около два месеца и се потвърди в изказване в началото на ноември, преди работното посещение у нас на руския премиер Владимр Путин. Тогава Борисов посочи, че строителството на АЕЦ Белене и на газопровода „Южен поток“ са „изключително важни за България“.

Въпреки това си изявление обаче, в края на същия месец, по време на международна енергийна конференция в София, Борисов постави като условие за продължаване на преговорите за признание от ръководството на „Росатом“, че цената, фиксирана в договора за строителството, е занижена.

Шефът на „Росатом“ Сергей Криенко обаче отбеляза, че условията, при които е подписан договорът за строителството на АЕЦ Белене през 2006 г. съществено се различават от сегашните и „не може да има сравнение между цените на оборудването и труда през 2006 г. и през 2016 г, когато се предвижда да е изграден първият реактор на АЕЦ Белене“.

В крайна сметка, след приключване на енергийната конференция на 30 ноември, беше подписан меморандум за предстоящото създаване (до април 2011 г.) на проектна компания за АЕЦ Белене, в която дял от 51% има Националната електрическа компания (НЕК), 47% - „Росатом“ и по 1% - две европейски компании (едната от тях с опция за евентуално увеличение на дела си в централата до 25%).

В тази връзка министър Трайков коментира, че ако финансовите параметри по проекта АЕЦ Белене са изгодни за българската държава в лицето НЕК, то „не е зле държавата да запази мажоритарното си участие от 51% и във вече изградената централа, освен в проектната компания за строителството на централата“.

Трайчо Трайков коментира още, че средствата за евентуалното участие на НЕК с дял от 51% в бъдещата атомна централа биха могли да дойдат от „финансираща институция, която не изисква държавни гаранции за отпускане на кредит“, а от ръководството на „Росатом“ са казали, че „ще направят такова предложение, което ние очакваме да видим“.

От последното развитие по въпроса за АЕЦ Белене излиза, че правителството общо взето се връща приблизително на позицията си от началото на годината, като през цялото време фактически само се водеха преговори, без да започне работа на площадката на централата.

По-конкретно и сега, както през февруари, се предвижда създаването на проектна компания за строителството на АЕЦ Белене до март-април - но година по-късно.

И сега се обмисля първоначалната позиция - държавата да има мажоритарен дял в АЕЦ Белене - докато през по-голямата част от годината този вариант се считаше за почти неприемлив.

По въпроса за финансирането на проекта се връщаме към разглеждане на варианта за кредитиране от руска страна. Докато тази пролет, когато това ни беше предложено от Росатом, енергийното министерство отказа с мотива за търсене на стратегически инвеститор, който още не е намерен.

„Висящ“ продължава да стои въпросът за цената на АЕЦ Белене, която според договора от 2006 г. е почти 4 млрд. евро, без да е включено увеличението от инфлацията. Според последните изявления на двете страни, от наша страна максималната цена е 5,5 млрд. евро. А според Росатом може да се обсъжда цена от около 6,3 млрд. евро при приключване изграждането на централата.

Предвижда се в близките дни цената на АЕЦ Белене да бъде обсъждана у нас на експертно ниво с представители на „Атомстройекспорт“. Добре би било, след толкова бавене (включително и от предишното правителство), още до края на годината да се отбележи някакъв напредък.

След като в Европа, а и в света се наблюдава „ренесанс“ на атомната енергетика, като екологично чиста и най-конкурентоспособна, не е оправдано реализирането на проекта да се бави поради конюнктурни съображения. Да не забравяме и множеството поръчки за български фирми във връзка със строителството на централата и няколкото хиляди нови работни места, което би било важна „глътка въздух“ за икономиката ни като цяло по време на криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 0
dakl
преди 13 години
Човек кагато види кои се най-активните противници на проекта Белене съвсем ясно разбира чии интереси се защищават.В случая най-малко -българските.Защо? Защото преди всичко става въпрос за прецидент. Руснаците за да влезнат стабилно на пазара на ЕС предлагат на България супер-конкурентни цени, което удря, и то жестоко, по интересите на другите производители на ядренни реактори.Пример. Американците за два подобни на реакторите на Белене искат само 26 милиарда долара, а руснаците 6 милиарда евро!?!.Тогава е ясно защо Д.Уорлик е неговите поставени лица в българската политика са толкова активни противници на проекта!Всичко е пари, а в случая става дума за много пари и понеже Б.Б. с основание го е страх от американските си "приятели" се върти в кръг и се чуди как да се измъкне от ситуацията, без въобще да го е грижа ни най-малко за националните ни интереси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
Стамболов
преди 13 години
"Българите още са "на тъмно" относно подробностите (за одобрен от Русия кредит за АЕЦ "Белене" - бел. Ред.). Тошева (Галина Тошева, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) бел.ред.) ни каза, че очаква руският премиер Путин да диктува условията за заема директно на българския премиер Сергей Станишев".В коментара си в края на доклада Макълдауни казва: "Прикрити интереси на сегашното предвождано от БСП правителство, на НЕК, на обвързани политици, български енергийни олигарси и руски инвеститори продължават да бутат напред проекта. След съживяването на АЕЦ "Белене" кореспондиращата техническа документация, разрушаването (на изградените преди много години конструкции бел.ред.) и подготовката на площадката не са проверявани, одитирани или одобрявани от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
Стамболов
преди 13 години
Германците имат много сериозни съмнения относно руския проект Белене!Германската компания RWE се е оттеглила през октомври 2009 г. от проекта за АЕЦ "Белене", защото е имала притеснения за сигурността на строителството, имало е проблеми с финансирането още от самото начало, а сътрудничеството с българите и руснаците се оказало "отрова за инвестициите на концерна в Европа".Това се казва в доклад на американския посланик, публикуван от сайта WikiLeaks и цитиран от в. "Гардиън" във вторник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Стамболов
преди 13 години
За Козлодуй вече се каза - реакторите подлежат на рехабилитация до 2027, може да се построи още един реактор там много по-евтино. А бързането за Белене е поредния криминален опит на руснаците да ни ограбят. И тук ББ правилно задава следните въпроси днес:Бих искал г-н Първанов да коментира цената на Белене и по-точно, вече за десети път питам, когато са подписвали договора за Белене, какво са се разбрали за така наречения инфлационен индекс? Колко пари да струва, защото това е основният ни спор с руснаците. Какво са се разбрали, да назове цифрата и по кой критерий ще се вземе решение за тази цифра?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
brus
преди 13 години
Не разбирам какво "криминално" правят руснаците в случая.... хората се опитват да си продадът технологията...какво по различно от сегашната ситуация в АЕЦ КозлодуйА по отношение на анализа на Цветелина за свръх производството на ел. енергия - блоковете на АЕЦ Козлодуй имат още 7-8 години живот, а после...?Белене ни трябва за да балансира цената на ел.енергията иначе оставаме само на скъпа енергия от ТЕЦове и възобновяеми.....или на внос от Румъния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
tuj-to
преди 13 години
Дори и да приемем довода, колко ни е нужна допълнителна атомна мощност, това савсем не значи, че глупостта Белене следва да бъде построена - само от икономията на присъединителната инфраструктура може да се построи нов реактор в Козлодуй!!!!Това беше най-рационалното от икономическа гледна точка решение, НО тогава нямаше да се хвърлят едни 2 млрд. на наши хора по безсмислени ремонтни работи и поръчки......а чистата икономика е тази - има си и инфраструктура и експертен потенциал, въздушна защита, ВСИЧКО, всичко си има в Козлодуй, който иска нов реактор, щото много ни се налага да го имаме - ами площадката е готова! И е евтина! А в Белене е безумно скъпо - и тъй като аз трябва да го плащам, не благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
orchis
преди 13 години
Напълно съм съглаен, че в подобен проект да се търси чисто икономическа обосновка е доста наивно. Неща като деверсифициране на енергийните ресурси няма как да се сметнат с калкулатора както разни "анализатори" си мислят. Но имено това е и най-голямата въпросителна пред проекта. Ако наистина е политически въпрос, за какво са ни тези руснаци?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
orchis
преди 13 години
Напълно съм съглаен, че в подобен проект да се търси чисто икономическа обосновка е доста наивно. Неща като деверсифициране на енергийните ресурси няма как да се сметнат с калкулатора както разни "анализатори" си мислят. Но имено това е и най-голямата въпросителна пред проекта. Ако наистина е политически въпрос, за какво са ни тези руснаци?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 0
Стамболов
преди 13 години
От политическа гледна точка АЕЦ Белене е криминален опит на Русия да постави в зависимост България и да саботира ЕС.От бизнес гледна точка най-добрата характеристика на проекта е на Цветелина Бориславова:"България и сега изнася електроенергия, имаме свръхпроизводство на ток, а след години, когато икономиката ни ще трябва да намали с 20% консумацията на ток, какво ще правим с огромните мощности на АЕЦ "Белене"?"Защо трябва да се изгражда такава огромна атомна мощност, за която по силата на европейско решение ще трябва да изграждаме на наша територия и хранилища за отработеното гориво?Освен от екологична, но и от финансова гледна точка това не е логично. Това е още един добавен разход за страната. Като човек от бизнеса не виждам логика в това решение"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 8
Ку-Ку
преди 13 години
В проект като Белене не би и могло да има 'икономика'. Не вярвам да има сериозен икономист в света, който да се наеме да прогнозира каква ще бъде цената на енергията след 10-15 години, да не говорим за след 30-40. Единственото сигурно нещо е, че цената бързо ще е по-висока, защото енергоносителите свършват, а потреблението расте. Възможно е, разбира се, да избухне трета световна война или пък учените да открият някой неподозиран до този момент евтин източник на енергия. Тези събития обаче също не могат да бъдат прогнозирани. Всички опити да се обоснове или обори икономически дългосрочен проект като Белене са безсмислени. Решението за Белене трябва да е политическо. Въпроса на стратегическо мислене, а не на вторачване в числата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още