IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росатом ще финансира проекта АЕЦ Белене, строителството продължава

Близо 2 млрд. евро ще инвестира компанията. Иска да си върне част от парите от новия инвеститор, друга част – да станат дял от проекта

13:54 | 19.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Росатом ще финансира проекта АЕЦ Белене, строителството продължава

Обсъдихме идеята руската държавна корпорация Росатом да финансира строителството на АЕЦ Белене до избора на стратегически инвеститор. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков след проведена днес среща в София с руския си колега Сергей Шматко и генералния директор на Росатом Сергей Кириенко.

Част от Росатом е изпълнителят на проекта Атомстройекспорт.

За стратегически инвеститор беше избрана германската компания RWE, но тя се отказа от проекта през миналата година.

До избора на нов стратегически инвеститор, процедура за което стартира сега, би трябвало работата по централата да продължи, тъй като консервирането и разконсервирането на площадката ще струва много скъпо, смята Трайчо Трайков.

Очаква се нов стратегически инвеститор да бъде намерен до година и половина.

Междувременно още до края на месец март тази година се предвижда да бъде създадена така наречената проектна компания между България и Русия. В нея българската страна ще влезе с апортна вноска, като се има предвид стойността на построеното досега на площадката на АЕЦ Белене, самата площадка, а също така и направените финансови разходи.

Финансирането от страна на Росатом ще бъде без никакви държавни гаранции, няма да има и корпоративна гаранция от страна на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

В тази връзка шефът на Росатом каза, че руската страна е „абсолютно сигурна“ в реализацията на проекта, както и в това, че той ще бъде печеливш. За това на компанията не са и необходими гаранции, подчерта Кириенко.

Освен това той смята, че строителството трябва да напредва възможно най-бързо, защото проектът може да изгуби „конкурентното си предимство“ предвид това, че в региона предстои строителството и на други атомни централи. Българските подизпълнители ще извършват 30-40% от сроителните работи по централата, припомни Кириенко. 

Оборудването, което по първоначалните планове трябваше да се монтира на площадката на АЕЦ Белене през тази и следващата година и се изработва в Русия, Франция и Германия, вече е почти готово, съобщи той.

Относно средствата, които Росатом ще вложи в проекта през тази и следващата година, Кириенко коментира, че "ще бъдат толкова, колкото е необходимо“.

Той поясни, че за тази година се очаква тези средства да бъдат около 400 млн. евро, а за следващата – 1-1,5 млрд. евро.

По-нататък от Росатом предвиждат част от вложените пари да им бъдат върнати от евентуалния нов стратегически инвеститор. Кириенко не поясни за каква точно част става въпрос.

Друг процент от инвестираните пари, в зависимост от решението на българското правителство, би могъл да се превърне в дял на Росатом в изградената атомна централа.

Руският енергиен министър Сергей Шматко, от своя страна, каза, че въпреки че при днешните разговори акцент е паднал върху изграждането на АЕЦ Белене, са били обсъдени и другите големи енергийни проекти – газопроводът "Южен поток" и петролопроводът "Бургас-Александруполис". По отношение на "Южен поток" скоро ще продължи обсъждането на практически въпроси по реализацията на проекта. Не беше обяснено какви са били разговорите за петролопровода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още