IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България може да запази 50% дял в бъдещата АЕЦ Белене

Моделът на финасиране предстои да се предложи тези дни на Росатом и ще съдържа гаранции, че ще бъде намерен стратегически инвеститор

11:39 | 23.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
България може да запази 50% дял в бъдещата АЕЦ Белене

Обмисля се схема за финансиране на строителството на АЕЦ Белене, при която България да запази 50 на сто от собствеността върху атомната централа. Това каза днес пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Първоначалните прогнози на енергийното ведомство бяха, че България може да запази около 20% дял в АЕЦ Белене.

По думите на Трайков моделът, който се обмисля и предстои да се предложи тези дни на руските партньори в лицето на „Росатом“, ще съдържа определени гаранции, че ще бъде намерен стратегически инвеститор.

Въпросът е да няма никакъв начин проектът да не привлече чуждестранен инвеститор, подчерта министърът, цитиран от БТА.

Министърът отново посочи, както при срещата си в София миналата седмица с руския енергиен министър, че руската страна ще финансира АЕЦ Белене без държавни и корпоративни гаранции и без да получат дял от 80 на сто от собствеността на централата.

А последното би могло да стане, ако не се намери друг подходящ стратегически инвеститор, освен Русия.
 
„Въпросът е дали останалите 80% да бъдат за Русия, или да приемем, че Русия може да има до 15 - 20 процента от собствеността върху централата, а останалото да й се изплаща с електрическа енергия от бъдещата компания“, обясни Трайков.

Затова, смята министърът, схемата на финансиране трябва да е такава, че да няма възможност България да се окаже с по-малко от 50% от собствеността.

И ние, и руските партньори имаме като цел номер едно да направим проекта атрактивен за голям западен стратегически инвеститор, подчерта още Трайков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още