IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия може да участва в АЕЦ Белене, но не като стратегически инвеститор

Към момента има проявен интерес от страна на чуждестранни инвеститори към АЕЦ Белене, но конкретни инвестиционни оферти засега няма

18:17 | 28.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Русия може да участва в АЕЦ Белене, но не като стратегически инвеститор

Русия може да се включи в АЕЦ Белене, но не като стратегически инвеститор, стана ясно от думите днес пред журналисти на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Той коментира, че предложението на руската страна, направено още през февруари – „Атомстройекспорт“ да започне да изгражда АЕЦ Белене със свои средства, които след избора на стратегически инвеститор да му бъдат възстановени - „може да се приеме, но на следващ етап, след като се намери стратегически инвеститор“.

Преди дни министърът заяви в тази връзка, че практическото строителство на АЕЦ Белене ще започне, след като бъде намерен стратегически инвеститор.

Трайков допълни, че към момента има проявен интерес от страна на чуждестранни инвеститори към АЕЦ Белене, включително и от Сърбия, но конкретни инвестиционни оферти засега няма.

Относно заявлението на премиера вчера, че ако трите ЕРП-та (ЧЕЗ, Е.ОН, ЕВН) „не влязат в час, ще ги сменим“, Трайков коментира само, че отнемането на лиценза е „теоретична възможност“ и по принцип всяка фирма в страната трябва да спазва законите, правата на клиентите и лицензионните договори (ако има такива).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още