IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росатом: Готови сме да финансираме на 100% АЕЦ Белене, стига България да разреши

Финландска енергийна компания и френско инженерингово дружество проявяват инвеститорски интерес към втората ни атомна централа

14:03 | 30.11.10 г. 6
Автор - снимка
Създател
Росатом: Готови сме да финансираме на 100% АЕЦ Белене, стига България да разреши

Условията, при които беше подписан договорът за строителството на АЕЦ Белене през 2006 г. съществено се различават от сегашните условия, каза пред журналисти генералният директор на Росатом Сергей Кириенко на провеждащия се днес в София форум "Енергетика без граници - от национален към регионален подход" .

Кириенко посочи, че при подписването на договора България е заявила участие в проекта от 51%, а сега е променила мнението си и иска по-малък процент, като основната част на проекта се финансира от чужди инвеститори.

„Не може да има сравнение между цените на оборудването и труда през 2006 г. и през 2016 г, когато се предвижда да е готов първият реактор на АЕЦ Белене“, каза Кириенко.

Той зададе риторичния въпрос „кой е готов да работи за една и съща заплата през 2006 и през 2016 г. и отговори, че на това не биха се съгласили както българските фирми, които биха изпълнявали поръчки за АЕЦ Белене, така и европейските партньори Areva и Siemens.

„Грешката ни беше, че в договора за АЕЦ Белене, въпреки че има допълнение за осъвременяване на цената според инфлацията, не е уточнено по кой начин ще се изчислява инфлацията“, каза Кириенко.

По думите му затова сега се обсъжда този въпрос и се предлагат изчисления например за 5 милиарда евро и за 8 милиарда евро.

„По въпроса продължава да се преговаря. Ако има вариант България да се откаже от проекта, тогава ще загуби вложените средства, ще има неустойки, а ако реши да прави нов търг за строителство на АЕЦ Белене, то централата ще бъде готова най-рано през 2020 г., тоест след турската АЕЦ и така България ще загуби конкурентоспособността си“, заяви шефът на „Росатом“.

„От своя страна Русия би изгубила време и средства за вложения труд, а самото готово оборудване за АЕЦ Белене, би се пренасочило към друга АЕЦ, например турската“,заяви Кириенко.

„Ние разбираме позицията на българския премиер, че трудно могат да се отделят средства за нова атомна централа по време на криза и сме готови, ако ни бъде разрешено, да финансираме на 100% АЕЦ Белене, защото знаем, че проектът е рентабилен. Обаче този вариант е малко вероятен“, каза Кириенко.

„Затова сме готови да финансираме 30-40% от строителството на АЕЦ Белене, ако това иска българското правителство. За да не изостава строителството „Росатом“ може да започне финансирането му със собствени средства, докато България търси други стратегически инвеститори. Ако България иска нашият дял да е по-малък от 40% би могла впоследствие да го изкупи“.

„Известно ми е, че към момента има две големи европейски компании, чиито ръководители присъстват днес тук и са готови да потвърдят интереса си като инвеститори в АЕЦ Белене“, заяви Кириенко и каза, че оставя на правителството на България да обяви кои са те.

Той определи едната фирма като голяма европейска енергийна компания, а другата като инженерингова с огромен опит.

Почти по същото време министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков съобщи пред журналисти, че става въпрос за финландската енергийна компания "Фортум корпорейшън" и френската "Алтран техноложи".

Трайков каза още, че разговорите с „Росатом“ относно цената на АЕЦ Белене продължават и по негово виждане ще са необходими поне три месеца за решаване на спорните въпроси.


Още от енергийния форум:

Борисов: Росатом да признае, че договорената цена за АЕЦ Белене е занижена

Р. Мичек: Газопроводът Набуко ще струва на България 2,4 млрд. евро

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
Lucifer
преди 13 години
лелеее..., ти си направо БСП активист...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 13 години
Освен това, АЕЦ Белене е с разчетен експлоатационен период не 30, ами 60 години. Не казвам, че е евтино, Борисов трябва да отстоява възможно най-разумния компромис, но, ако компромисът е за сметка на безопасност /има тарикати, особено, от потенциалните изпълнители, които и така биха го прочели/, май най-добре, да не се заиграва с тази тема. А колко е "ненужда" централата, ще разберем след изключването на замърсяващите кюмюрени кюмбета и /поради остаряване/ - Козлодуй. Май скоро не сте кютали на тъмно, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 13 години
И кой би построил централата до ключ за по-ниска цена, да попитам пък аз? Знаете ли, че дялът на цената на въглищата в тока на ТЕЦ е към 70%, докато на урана - под 10% и, ако и да поскъпне гориво, произведено в Русия, със 100%, цената би мръднала само с тези 10%, докато въглищата /вдигат се, прочее, всяка година/ с 50% да се вдигнат, токът скача с 35% ? За последните 6 години въглищата се вдигнаха /отчитайки лекия спад тази година/ от 170 на 270 лв/тон. Кириенко и така си признава, че не са отчели всички фактори. А гориво по дадени спецификации, ако това ви плаши, може да се произведе и другаде - стига да се достави суров уран. Къде е "задунайска губерния" тук? Някой да ви е тормозил заради Козлодуй? Къде ви е робството? А радиация може да ни пусне и АЕЦ Черна вода, и турската, и френски, немски и всички други. Защото, ако в Чернобил защитите са били изключени от некомпетентни *** по партийна линия, в Тримайл Айлънд нещата са станали при работещи системи американска конструкция ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Lucifer
преди 13 години
Е сега най-после разбрахте ли че руснаците наистина и без пари ще я направят само и само да ни я натикат на сила тая никому ненужна АЕЦ, та после да сме им в ръцете за винаги... За БГ, АЕЦ-Белене ще бъде вечните окови на ЗАДУНАЙСКАЯ ГУБЕРНИЯ към "братска русия"...За тях политика и печалба а за нас само РАДИАЦИЯ и РОБСТВО...до кога?????????........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Стамболов
преди 13 години
Мрежовик, ти си виновен!!!Кириенко: Допуснахме грешка в договора за "Белене""Договорът бе подписан, но след това бе направена грешка. Грешката бе направена от всички, включително и от нас.Отложихме окончателното разрешаване на въпроса с колко ще се промени цената", обясни той.Имаше един вариант да изчисляваме по българската инфлация, колкото ще бъде инфлацията през 2016 г. с толкова ще нарасне и цената. Но има и доставчици от други страни, които не зависят от България.Имаше вариант работата на българските компании да се изчислява по българската инфлация, работата на френските - по френската, а на руските - по рускатаНо тук също има проблем, защото българските ни партньори ни казаха, ако не дай си Боже утре в Русия има 100% инфлация, защо да зависим от това. В резултат на това този въпрос бе отложен", каза президентът на "Росатом".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
optional
преди 13 години
дали с френската и финландската компания не се опитваме да засилим влиянието на ЕС в проекта и да избягаме от Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още