IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Мичек: Газопроводът Набуко ще струва на България 2,4 млрд. евро

Догодина трябва да е готово инвестиционното решение и да стане ясно колко и кои компании възнамеряват да пренасят газ

14:37 | 30.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Р. Мичек: Газопроводът Набуко ще струва на България 2,4 млрд. евро

Стойността на газопровода Набуко за България, по първоначални данни, ще бъде около 2,4 милиарда евро. Това стана ясно от изявлението на ръководителя на компанията оператор на Набуко Райнхард Мичек на енергийния форум "Енергетика без граници - от национален към регионален подход".

Такава е стойността на проекта за всяка от шестте компании, които участват с дял в компанията „Набуко“. От българска страна това е държавният Български енергиен холдинг (БЕХ).

От изказването на Мичек стана ясно, че 400 хиляди евро от тази сума трябва да бъде дадена кеш, а другите средства трябва да са осигурени банкови гаранции.

За частните компании, които участват в Набуко, гаранциите ще бъдат дадени от акционерите, а за държавните, какъвто е БЕХ, гаранциите трябва да се дадат от държавата. Именно на този въпрос по-рано днес обърна внимание премиерът Борисов, отбелязвайки, че въпросната сума може да натовари бюджетния ни дефицит.

Сега Мичек посочи, че както парите кеш, така и банковите гаранции, няма да е необходимо да се дадат наведнъж, а в процеса на строителството на газопровода, който би трябвало да влезе в експлоатация през 2015 г.

Мичек потвърди, че газ за запълване на капацитета на Набуко ще има, въпреки че засега няма окончателно сключени договори за доставки.

От ръководството на Набуко посочиха, че следващата година трябва да е готово инвестиционното решение и да се проведе така наречената процедура „открит сезон“, с която ще стане ясно колко и кои компании възнамеряват да пренасят газ.

Ясно е обаче, че 50% от капацитета на тръбата ще бъде резервиран за страните участнички в проекта.

На въпрос на Investor.bg за колко време ще се изплати Набуко Мичек коментира, че „това е сложен въпрос и към момента не може да даде точен отговор“. Той все пак обясни, че въпросът има две страни.

Важно е времето за изплащане на заема за строеж на газопровода, тъй като се предвижда 70% от общо 8 милиарда евро да бъдат осигурени чрез кредити.

Изплащането зависи и от това кога експлоатацията на газопровода ще стане печеливша за отделните компании. Това зависи пък от други фактори, като таксите за пренос на газ, капацитета и други.

По думите на Мичек голяма част от тези въпроси ще се изяснят през следващата година.

Още от енергийния форум:

Росатом: Готови сме да финансираме на 100% АЕЦ Белене, стига България да разреши

Борисов: Росатом да признае, че договорената цена за АЕЦ Белене е занижена

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още