IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Росатом да признае, че договорената цена за АЕЦ Белене е занижена

България ще предложи на ЕК средствата, които се влагат в газопровода Набуко, да не бъдат изчислявани като бюджетен дефицит на съответната страна

11:11 | 30.11.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Борисов: Росатом да признае, че договорената цена за АЕЦ Белене е занижена

Необходимо е генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко да признае, че цената, фиксирана в договора за строителството на АЕЦ Белене, е занижена и това още при подписването на договора са го знаели, както от „Росатом“, така и от предишното правителство, каза премиерът Бойко Борисов.

По думите на Борисов при това условие ще продължат преговорите за строителството на АЕЦ Белене, чийто изпълнител е компанията „Атомстройекспорт“, структура на „Росатом“.

Премиерът направи този коментар пред журналисти по време на провеждащата се днес в София енергийна конференция за Югоизточна Европа - "Енергетика без граници - от национален към регионален подход".

Борисов добави, че в държавния бюджет на България няма средства за строежа на АЕЦ Белене и са необходими други начини за финансиране. Първоначално уговорената цена за строителството на втора атомна централа е приблизително 4 милиарда евро, но наскоро шефът на „Росатом“ изчисли, че след начислението на инфлационния индекс тя ще достигне до 6,4 милиарда евро.

Борисов коментира още, че очаква днес „да станат ясни много неща около АЕЦ Белене, още повече, че вече двама чужди инвеститори са заявили интерес към проекта плюс Сърбия“.

Запитан дали директно ще разговаря със Сергей Кириенко, Борисов отговори, че има да открива кръстовище в Бяла.

Относно проекта за газопровода Набуко Борисов посочи, че ако България поиска банкови гаранции в размер на 2 милиарда евро, каквито са изискванията, то тогава автоматично бюджетният дефицит ще надхвърли допустимите за ЕС 3% от БВП. Затова българската страна ще предложи на ЕК средствата, които се влагат в газопровода Набуко, за България и за останалите страни участници в проекта да не бъдат изчислявани като бюджетен дефицит на съответната страна.

Към момента Сергей Кириенко не е коментирал думите на българския премиер. По време на първата част на форума Кириенко изнесе презентация, в която обоснова необходимостта от развитието на ядрената енергетика в света, тъй като тя е най-енергийноефективна и екологично чиста.

Кириенко посочи, че реакторите за АЕЦ Белене продължават да се изграждат и ако строителството на площадката в България започне в скоро време, то първият реактор ще е готов през 2016 г., а вторият - през 2017 г.

По неговите думи технологията, по която се строят реакторите, е най-новата, т. нар. поколение „три плюс“ с четири независими системи на защита. Корпусът на такъв реактор би издържал тежестта на тежък пътнически самолет, каза още Кириенко, добавяйки, че по принцип зоната над атомните централи е забранена за полети.

По думите на Кириенко реакторите, предназначени за АЕЦ Белене, са със срок на работа 60 години, за който Русия гарантира доставките на ядрено гориво, но ако България иска, би могла да купува и от друга държава.


Още от енергийния форум:

Росатом: Готови сме да финансираме на 100% АЕЦ Белене, стига България да разреши

Р. Мичек: Газопроводът Набуко ще струва на България 2,4 млрд. евро

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Nikodim
преди 13 години
Запитан дали директно ще разговаря със Сергей Кириенко, Борисов отговори, че има да открива кръстовище в Бяла.----------------Трайчо да му мисли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
graki
преди 13 години
Още по-зле, дори не е 40, а 60% :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
FINTA
преди 13 години
"приблизително 4 милиарда евро, но наскоро шефът на Росатом изчисли, че след начислението на инфлационния индекс тя ще достигне до 6,4 милиарда евро." ... *** инфлацията 40% за 2 години....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
kircone
преди 13 години
липсва само:иначе ще раздавам шамари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още