IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: С президента на "Росатом" имаме конструктивен диалог за АЕЦ Белене

Шефът на руската корпорация пристига у нас следващата седмица, когато ще се изяснят позициите на двете държави по проекта

13:38 | 26.11.10 г. 5
Трайков: С президента на "Росатом" имаме конструктивен диалог за АЕЦ Белене

С президента на руската корпорация "Росатом" Сергей Кириенко имаме изключително конструктивен диалог и не вярвам, че преговорите с него се водят чрез пресата. Това каза в кулоарите на парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, попитан за представения в Москва проект от "Росатом" за АЕЦ "Белене", съобщи БТА.

Хубавото е, че картите за преговорите за АЕЦ "Белене" вече са на масата и сега вече стана ясно, че никой никога не си е мислел, че цената на централата е 4 млрд. евро, каза Трайков.

По думите на министъра e проблем това, че "Росатом" не е заявил при подписването на договора, че най-ниската цена за АЕЦ "Белене" според компанията е 6,4 млрд. евро. Това е прекалено висока цена, коментира Трайков.

Сергей Кириенко ще пристигне у нас идния вторник и тогава ще бъде обсъдено дали Русия поставя някакви срокове на България, в които страната ни да реши позициите си за проекта. Такива срокове засега няма, каза Трайков.

В момента проектът за АЕЦ "Белене" не е по-замразен от лятото на миналата година и оттогава е свършена огромна работа, отбеляза Трайков. Въпреки това изграждането на централата не може да започне, защото не е готов техническият проект за централата.

Въпреки че няма подписан комплексен договор за цялостното изграждане на АЕЦ "Белене", предишното правителство е подписало допълнение към първоначалното рамково споразумение, в което България се ангажира да плати около 700 млн. евро за оборудване с дълъг цикъл на производството, каза министър Трайков.

По думите му, това е пример за необезпечен договор за 700 млн. евро. Трайков отрече да има договореност за неустойки за 1 млрд. евро, които България трябва да плати на "Росатом".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
technotronic
преди 13 години
Не става въпрос за ултиматуми, а за спиране на с извинение *** размотаване. Идва пролетта, отиваме на съд, плащаме 500-1000 млн евро неустойки по договора и толкоз. Да я оцвъкват тая територия с перки и фотоволтаици и толкоз. Мен вече не ме интересува какво ще става с природонаселението в тая страна-територия. Ай сиктир с това Белене, до пенсия ли ще слушам пазарлъци всеки ден....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Стамболов
преди 13 години
Колкото повече някой ми поставя ултиматуми, толкова повече се втвърдявам. Така премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА, коментира в кулоарите на парламента въпроса за условието българското правителство до пролетта на идната година да каже дали ще се строи АЕЦ "Белене".Ако правим ядрена централа, искам тя да е най-сигурната и най-евтината в света, дал съм целите, те са в полза на България, каза още Борисов.По повод поисканата твърда цена по проекта той обясни, че иска да знае, когато го попитат депутатите по този въпрос, да може да им отговор. "Сега виждате Станишев и Димитров, които са едни спекуланти, с изказването, че централата струва 3,970 млрд евро, днес обаче е 6,4 млрд. евро", обясни още Борисов. Допълни, че, ако се прибавят заемите, похарчените пари, ескалационните разходи," плюс посредника с 500 млн. евро, плюс заема към "Париба" от 250 млн. евро, централата оот 250 млн. евро, централата отива на 8,5-9 млрд. евро".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alpha-seeker
преди 13 години
6.4 милиарда Евро разделено на 2 реактора по 1,000 Мегавата, прави по 3.2 милиона на мегават мощност!!! Това е 3-4 пъти по-скъпо от вятърните турбини и 1.5-2 пъти по-скъпо от фотоволтаични инсталации!!! Дори като се вземе под внимание, че Белене ще работи 24-7 себестойноста на тока ще стъпи на кантар с вятъра - 0.18 лева/киловат/час. Цените на които изнасяме ток в момента е 0.05 лева/киловат/час!!! На такава себестойност, може да се пробута единствено на Българския потребител след значително повишение на цената на електоенергията! Мерси на братушките, ама не! Да си задържат реакторите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още